Lovro Grajfoner o stanju v Ukrajini: Ljudje so prestrašeni, ne vedo, kaj se bo še iz vsega tega izcimilo

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
10.10.2022 19:51
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Goreči avtomobili na ulici v središču Kijeva
Gleb Garanich

Iz Ukrajine so danes poročali o številnih jutranjih in dopoldanskih eksplozijah v več mestih po skoraj vsej državi. Rusija je domnevno vojaške in infrastrukturne cilje napadla kot maščevanje za sobotni teroristični napad na krimski most, ki čez Kerško ožino med Azovskim in Črnim morjem povezuje celinsko Rusijo s polotokom Krim, ki ga je Rusija zasedla in anektirala že leta 2014.

Goreči avtomobili na ulici v središču Kijeva
Gleb Garanich

V ukrajinskem mestu Užgorod na slovaški meji smo po telefonu govorili s slovenskim nogometnim legionarjem Lovrom Grajfonerjem. Užgorod sicer ni bil tarča ruskih izstrelkov, toda Mariborčan na začasnem nogometnem delu v klubu Minaj nam je povedal: "Včeraj smo imeli prvoligaško tekmo na Olimpijskem stadionu v Kijevu. Zvečer sem se še sprehajal po središču prestolnice, kamor so zjutraj priletele rakete. Bili smo nastanjeni v hotelu Nacionalni v centru mesta, od koder je mogoče v zračni razdalji petsto metrov ali pa malo več videti predsedniško palačo. Danes sem slišal, da so bombe padale prav tam naokoli. Po tekmi smo se namreč nogometaši z nočnim vlakom odpeljali domov v Užgorod. Še na vlaku so nas zjutraj med vožnjo prebudila obvestila na naših telefonih, da je razglašen alarm po vsej državi. Že na vlaku je moj soigralec v Kijev poklical očeta. Pogovor sta morala nenadoma prekiniti, ker mu je oče dejal, da mora bežati v zaklonišče, saj da je začelo pokati v njegovi bližini. Ko smo dopoldne prispeli v Užgorod, so v mestu tulile sirene. Ljudje so prestrašeni, ne vedo, kaj se bo še iz vsega tega izcimilo. Kijev oziroma osrednji del in zahod države že nekaj mesecev nista bila tarča ruskih zračnih napadov. Moskva zdaj sporoča, da so ti napadi povračilo za teroristični napad na njihov strateško pomembni krimski most. Še bolj pa jih bega in straši novica, da poslej tudi Belorusija, ki je bliže Užgorodu, Ukrajino razglaša za teroristično državo. Mislim, da so bile med tem druge prvoligaške nogometne tekme odpovedane. Kako se bo prvenstvo nadaljevalo, še ne vemo." Ukrajinsko nogometno prvenstvo po večini poteka v Kijevu in v nekaterih drugih zahodnih ukrajinskih mestih, ki so se doslej zdela varna. "Tekme so sicer brez gledalcev. Če zatuli alarm, se tekma prekine in moramo igralci v zaklonišče. Ko je konec nevarnosti, tekmo nadaljujemo," še opiše Grajfoner potek športnih prireditev v državi v vojni.

Lovro Grajfoner: "Kijev oziroma osrednji del in zahod države že nekaj česa nista bila tarča ruskih zračnih napadov. Ljudje so prestrašeni. Ne vedo, kaj se bo iz tega izcimilo."
Minaj Fc

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, katerega urad naj bi bil tudi zadet, je ob napadih dejal: "Sirene za zračni napad širom Ukrajine ne pojenjajo. Na žalost so mrtvi in ranjeni. Prosim, ne zapuščajte zaklonišč." Rusijo je obtožil, da želi Ukrajino "izbrisati z obličja Zemlje". Kot je še dejal, so bili ruski napadi usmerjeni v energetsko infrastrukturo Ukrajine, Rusija pa je pri tem uporabila tudi brezpilotna letala iranske izdelave: "To jutro je težko. Opravka imamo s teroristi. Na desetine raket in iranskih šahedov (iranski droni, op. p.). Imajo dve tarči. Ljudi in energetske objekte po vsej državi. Hočejo paniko in kaos, hočejo uničiti naš energetski sistem." O napadih z raketami in droni poročajo tako s severa in juga kot tudi z vzhoda in zahoda države. Poleg Kijeva, kjer naj bi bilo ubitih vsaj pet ljudi, po vsej Ukrajini pa najmanj deset, še več je ranjenih, so bile tarče še regija Hmelnicki pa mesta Lvov, Dnipro, Nikopol, Vinica, Ivano-Frankivsk, Zaporožje, Sumi, Harkov, Žitomir, Slovjansk ... Marsikatero mesto je po napadih ostalo brez elektrike. Med tarčami naj bi bilo tudi neko otroško igrišče. Po navedbah vrhovnega poveljnika ukrajinskih oboroženih sil Valerija Zalužnija je "agresor izstrelil 75 raket", od katerih jih je zračna obramba sestrelila 41, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v nedeljo ukrajinske tajne službe obtožil, da so krive za veliko eksplozijo, ki naj bi jo na krimskem mostu povzročil tovornjak bomba, in jo označil za teroristično dejanje. Njegov zaveznik in nekdanji ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je ob tem pozval k uničenju odgovornih, je poročala slovenska tiskovna agencija STA. Dodal je tudi, da so današnji napadi samo začetek ruskega odgovora. Po oceni britanskih obveščevalnih služb bo imelo uničenje dela mostu na Krim, pri čemer so umrli trije ljudje, zelo verjetno velik vpliv na sposobnost oskrbe ruskih sil v vojni z Ukrajino. Rusija je že pred tem večkrat zagrozila s hudimi posledicami, če bi si Ukrajina drznila napasti ta cestni in železniški most, ki so ga medtem Rusi vsaj delno znova usposobili za promet.

Napad po vsej Ukrajini se je zgodil že pod novim poveljnikom ruskih oboroženih sil, ki so zadnje tedne v Ukrajini na terenu izkušale poraz za porazom, generalpolkovnikom Sergejem Surovikinom. Pred njim naj bi ta položaj zasedal Aleksander Dvornikov, prav tako general iz čečenske vojne in ruski poveljnik v Siriji. Obrambni minister Sergej Šojgu je Surovikina v soboto imenoval tudi na čelo "specialne vojaške operacije v Ukrajini".

Lovro Grajfoner: "Kijev oziroma osrednji del in zahod države že nekaj česa nista bila tarča ruskih zračnih napadov. Ljudje so prestrašeni. Ne vedo, kaj se bo iz tega izcimilo."
Minaj Fc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta