Macron napovedal reforme

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
10.12.2018 20:37

Francoski predsednik po tednih silovitih protestov obljubja dvig minimalne plače.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Po štirih sobotah silovitih protestov tako imenovanih rumenih jopičev, ki so do kolen pretresli Francijo, terjali več smrtnih žrtev in na tisoče aretiranih, zbili njeno gospodarsko napoved in dobičke trgovcev v središču Pariza za petino, se je na televiziji končno oglasil tudi 40-letni francoski predsednik Emmanuel Macron. V prvi vrsti je skušal pomiriti razjarjene sodržavljane, ki so šli na ulice najprej zaradi napovedanega zvišanja trošarin na goriva, ki se jim je vlada sredi minulega tedna odpovedala, potem pa svoje zahteve razširili na številna druga področja, od zvišanja najnižje plače do znižanja najemnin. Predvsem pa zahtevajo Macronov odstop - podpira ga le še slaba petina prebivalcev.
Protesti so Macrona očitno zlomili. Čeprav je še dan prej trdil drugače, je po dopoldanskem sestanku s predstavniki sindikatov, delodajalcev ter lokalnih skupnosti napovedal dvig minimalne mesečne plače za sto evrov od prihodnjega leta, kar je bila ena od stvari, za katere menda ni hotel niti slišati. Med drugim je dejal, da so protesti posledica "40-letne bolezni francoske države". Prav tako naj bi največja podjetja morala končno začeti plačevati davke. Napovedal je tudi koncesije glede nadurnega dela, saj nadure naj ne bi bile več obdavčene. Priznal je tudi, da je bes ljudi upravičen, nasilje pa nedopustno in da je treba znova vzpostaviti red in mir. "Želimo si Francijo, v kateri bo moč živeti častno od sadov lastnega dela," je dejal. Obljubil je še, da napovedano zvišanje davkov na pokojnine ne bo veljalo za tiste s prihodki, ki so manjši od 2000 evrov. Prav tako bodo lahko podjetja, ki si bodo to lahko privoščila, zaposlenim ob koncu leta izplačala dodatni bonus, ki ne bo obdavčen, zanje pa tudi ne bo potrebno plačilo socialnih prispevkov.
Vprašanje pa je, ali bodo njegova pojasnila zadovoljila rumene jopiče. Ti nimajo skupnega vodstva, organizirajo se preko družbenih omrežij, in zato njihovi predstavniki tudi niso bili povabljeni na pogajanja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta