MDMA in psilocibin: Rekreativna droga bo odslej zdravilo

Andreja Kutin Andreja Kutin
11.07.2023 06:00

Kontroverzna poteza Avstralije: prepovedane droge bodo odslej predpisovali psihiatri.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
MDMA v prevelikih količinah lahko pusti tudi negativne posledice.
Profimedia

S kontroverzno potezo bo Avstralija prva država na svetu, ki bo zdravnikom dovolila predpisovanje učinkovin psilocibin in MDMA za zdravljenje psihiatričnih stanj, vključno z depresijo in posttravmatsko stresno motnjo. Učinkovini sta širši javnosti dosti bolj poznani iz bolj radožive scene - rejverskih zabav in sta na seznamu prepovedanih drog. MDMA je poznan tudi kot ekstazi in povzroča evforijo, poveča družabnost, povečuje empatijo, psilocibin pa je predvsem halucinogena učinkovina, pridobljena iz posebne vrste gob. Raziskav, ali je moč te snovi uporabiti v zdravstvene namene, je veliko in četudi so se povečini izkazale kot blagodejne, jih v zdravstveni sistem vsaj uradno niso uvedli še nikjer na svetu.

Dobri rezultati

Tudi v avstralskem primeru so mnogi znanstveniki zaskrbljeni, ker raziskave še niso dokončno pokazale, da so ta zdravila varna ali učinkovita. In nekateri kliniki se bojijo, da je predpis, ki bo urejal dostop do zdravil, nezadosten. Avstralski regulator za zdravila, Therapeutic Goods Administration (TGA), ki je odobril potezo, pravi, da je odločitev sledila skoraj triletnemu procesu in je vključevala obsežno posvetovanje s strokovnjaki, poroča The Nature.

Raziskave v zadnjih nekaj desetletjih so namreč pokazale, da so nekatera zdravila, ki so prepovedana, vendar se pogosto uporabljajo rekreativno, učinkovita pri zdravljenju določenih motenj duševnega zdravja v kombinaciji s psihoterapijo. Preskušanje je pokazalo, da je bil 25-miligramski odmerek psilocibina dvakrat učinkovitejši od 1-miligramskega odmerka v boju proti depresiji, odporni na zdravljenje, čeprav so opazili znatne stranske učinke. Zdravila so pokazala tudi potencial pri zdravljenju anksioznosti, anoreksije in zasvojenosti s snovmi.

Države, vključno z Združenimi državami Amerike, Kanado in Izraelom, dovoljujejo individualno uporabo teh zdravil iz razlogov sočutja ali v kliničnih preskušanjih, vendar bo 1. julija Avstralija prva zakonsko predpisovala zdravila kot običajna zdravila, ki jih bodo predpisovali pooblaščeni psihiatri.

Kolikšno je tveganje za "najslabši možni scenarij"

Med pomisleki raziskovalcev je, da raziskave še niso pokazale, kateri bolniki so najbolj primerni za zdravljenje. "Ni za vsakogar. Ugotoviti moramo, kdo so ti ljudje, ki bodo imeli slabe izkušnje, in tega ne smemo priporočati," pravi Susan Rossell, psihiatrinja s tehnološke univerze Swinburne v Melbournu, ki dela na edinem aktivnem kliničnem preskušanju v Avstraliji s pomočjo psilocibina. Rossell se boji, da bi zdravila, če bi jih dajali nepravilno, ljudem povzročila slabe izkušnje (bad trip) in jih pustila s povečanimi psihološkimi težavami. "To je najslabši možni scenarij," pravi. Njena lastna neobjavljena raziskava kaže, da ima 10 do 20 odstotkov udeležencev preskušanja s temi zdravili "res grozno izkušnjo".

Halucinogene gobe so bile povsod po ZDA doslej prepovedane.
Reuters

Rossell in njeni kolegi so soavtorji poročila, v katerem so se spraševali, zakaj se TGA ni posvetovala z njimi, glede na njihovo edinstveno izkušnjo v Avstraliji z dajanjem psilocibina za zdravljenje depresije. "Namesto tega se zdi, da je TGA popustil pritiskom javnosti in lobističnih skupin, da bi povečal dostop do teh eksperimentalnih zdravljenj, zunaj kliničnih preskušanj," so zapisali. "Zadostne ravni dokazov še ni, da bi bilo široko izvajanje upravičeno."

Alan Davis, direktor Centra za raziskave in izobraževanje o psihedeličnih drogah na Ohio State University v Columbusu, se strinja: "Bilo je prezgodaj za narediti te spremembe, preden bi lahko raziskava v celoti določila klinično učinkovitost in varnost."

TGA je zavrnil namige, da je bila odločitev prenagljena ali da so nanjo vplivale lobistične skupine.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta