Ministri EU podprli dodatno pomoč Ukrajini v višini pet milijard evrov

STA, Gr.G.
09.09.2022 21:31

Poleg makrofinančne pomoči EU Ukrajini sicer zagotavlja tudi druge oblike pomoči, vključno s humanitarno pomočjo, proračunsko podporo in tehnično pomočjo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Finančni ministri in guvernerji centralnih bank držav članic EU so se danes na neformalnem zasedanju sveta EU za ekonomske in finančne zadeve (Ecofin) v Pragi sestali s predstavniki Evropske komisije in Evropske centralne banke (ECB) ter podprli hitro sprejetje dodatne finančne pomoči Ukrajini v višini pet milijard evrov, so sporočili iz Sveta EU. Evropska komisija je omenjeno petmilijardno pomoč predlagala v sredo, posojilo pa naj bi Ukrajini pomagalo pri financiranju najnujnejših potreb. Komisija je predlagala, da se znesek zbere na kapitalskih trgih, obresti in drugi stroški pa se krijejo iz proračuna EU.

"Novo posojilo bo namenjeno vsakodnevnemu delovanju države in zagotavljanju delovanja kritične infrastrukture v državi, kot so uradi, šole in bolnišnice. Na naslednjih zasedanjih sveta si bom prizadeval za hiter dogovor o zagotovitvi še preostalih treh milijard evrov, pri čemer se moramo dogovoriti tudi o razdelitvi tega zneska na posojila in nepovratna sredstva," je ob tem poudaril češki finančni minister Zbynek Stanjura.

Gre za drugi obrok devet milijard evrov vrednega svežnja finančne pomoči Ukrajini, ki ga je komisija napovedala maja, voditelji EU pa so ga potrdili na zasedanju v Bruslju konec junija. Komisija je v imenu EU prvo milijardo evrov iz svežnja izredne makrofinančne pomoči Ukrajini izplačala v začetku avgusta. Preostale do tri milijarde evrov bodo, kot so v sredo dejali v Bruslju, zagotovljene "v najkrajšem možnem času". Pred tem je komisija v prvi polovici leta Ukrajini izplačala posojilo v višini 1,2 milijarde evrov. Poleg makrofinančne pomoči EU Ukrajini sicer zagotavlja tudi druge oblike pomoči, vključno s humanitarno pomočjo, proračunsko podporo in tehnično pomočjo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta