Moskva obtožila Kijev in Zahod novačenja mladih za sabotaže v Rusiji

STA, A.L.
11.04.2023 14:35

Vodja ruske obveščevalne službe FSB Aleksander Bortnikov je danes obtožil Ukrajino in Zahod, da novačita mlade Ruse za izvajanje sabotaž in napadov v Rusiji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

To je povedal, potem ko je minuli teden ruski predsednik Vladimir Putin dejal, da "obstajajo razlogi za trditev", da so zahodne obveščevalne službe vpletene v teroristične napade in sabotaže v Rusiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Bortnikov je na sestanku nacionalnega protiterorističnega odbora v Moskvi dejal, da so medtem, ko Rusija izvaja posebno vojaško operacijo v Ukrajini, "ukrajinske specialne enote in njihovi zahodni skrbniki začeli agresivno ideološko indoktrinacijo in rekrutiranje ruskih državljanov", zlasti mladih, da bi jih vključili v sabotaže ter teroristične in ekstremistične dejavnosti.

Zatrdil je, da so v Rusiji od februarja lani, ko je Moskva začela invazijo v Ukrajini, "preprečili 118 terorističnih dejanj".

Podrobnosti o domnevnih poskusih napadov ni podal, dejal je le, da so jih izvedli mladi in najstniki, tudi mladoletniki.

Marca so v Rusiji priprli 26-letnico in jo obtožili terorizma zaradi eksplozije v baru v ruskem Sankt Peterburgu, v kateri je bil ubit znan ruski vojaški bloger in zagovornik ruske invazije v Ukrajini Vladlen Tatarski.

Odkar je Putin septembra lani za vojno v Ukrajini začel mobilizacijo, pa so poročali o vrsti požarov v naborniških centrih ruske vojske.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta