Na protestu proti mobilizaciji aretirali več kot sto ljudi, Putinov zaveznik s priznanjem o skrivnem bataljonu

STA
26.09.2022 13:00

Po mnenju opazovalcev je Dagestan, kjer prevladuje muslimansko prebivalstvo, ena od ruskih regij, iz katere so oblasti vpoklicale še posebej veliko moških.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Ruska policija je konec tedna na protestu proti mobilizaciji v republiki Dagestan na jugu države aretirala več kot sto ljudi, je danes sporočila ruska nevladna organizacija OVD-Info. Po mnenju opazovalcev je Dagestan, kjer prevladuje muslimansko prebivalstvo, ena od ruskih regij, iz katere so oblasti v vojsko vpoklicale še posebej veliko moških.

Po podatkih neodvisnih ruskih medijev je v vojni v Ukrajini doslej umrlo več moških iz Dagestana kot iz drugih ruskih regij in republik.

V tej revni republiki na severnem Kavkazu so v nedeljo izbruhnili protesti proti mobilizaciji, ki jo je minulo sredo odredil ruski predsednik Vladimir Putin. Na protestu v njenem glavnem mestu Mahačkala je policija aretirala najmanj 101 osebo, so sporočili iz OVD-Info.

Policija je pridržala tudi več sto protestnikov v Moskvi.
Reuters

Ruski mediji so prikazali posnetke žensk, ki so se na protestu prepirale s policijo. "Zakaj nam jemljete otroke?" je kričala ena od njih. Na drugih posnetkih je videti, kako policija nasilno pridržuje protestnike.

Dagestanski vojaški komisar Dajtbeg Mustafajev, ki je odgovoren za nabor vojakov v republiki, je konec tedna v želji po umiritvi razmer dejal, da bodo najprej vpoklicali le moške "s posebnimi vojaškimi veščinami" in da v Ukrajino ne bodo poslani naborniki.

Po mnenju opazovalcev je Dagestan, kjer prevladuje muslimansko prebivalstvo, ena od ruskih regij, iz katere so oblasti vpoklicale še posebej veliko moških. Tudi na splošno so aktivisti mnenja, da je mobilizacija še posebej prizadela pripadnike etničnih manjšin v Rusiji.

Ruski predsednik je sicer ravno v soboto podpisal zakon, s katerim je zaostril kazni za prostovoljno predajo in zavračanje odhoda na bojišče. Zaradi mobilizacije želi v zadnjih dneh veliko Rusov zapustiti državo, v številnih mestih pa so potekali tudi protesti. Oblasti so med njihovim zatiranjem po zadnjih podatkih skupno aretirale več kot 2000 ljudi.

Kremlju naklonjeni poslovnež priznal, da je ustanovil skupino Wagner

Ruski poslovnež Jevgenij Prigožin, tesen Putinov zaveznik, je danes priznal, da je leta 2014 ustanovil skupino Wagner, da bi poslal borce v regijo Donbas na vzhodu Ukrajine. Potrdil je tudi, da so pripadniki skupine trenutno prisotni v latinski Ameriki in Afriki.

Kot je na družbenih omrežjih še sporočilo Prigožinovo podjetje Concord, se je 1. maja 2014 rodila skupina domoljubov, ki se je poimenovala Taktična skupina bataljona Wagner.

Prigožin, ki se ga je zaradi dobav hrane za Kremelj prijel vzdevek Putinov chef, je v preteklosti zanikal povezanost s skupino Wagner.

epa

"Sam sem očistil staro orožje, priskrbel neprebojne jopiče ter našel specialiste, ki so mi pri tem pomagali. Ti moški, heroji, ki so branili sirsko ljudstvo, ljudi drugih arabskih držav, revne Afričane in prebivalce Latinske Amerike, so postali stebri naše domovine," je dejal Prigožin.

Prigožin je na seznamu tistih predstavnikov Rusije, proti katerim so EU in ZDA uvedle sankcije zaradi ruske invazije v Ukrajini.

Skupino Wagner so več let sumili, da sodeluje pri uresničevanju geopolitičnih interesov Rusije, a v Kremlju vsakršne povezave vseskozi zanikajo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta