Na volitvah v Brandenburgu z majhno prednostjo pred desničarji zmagala SPD

STA, M.R.
23.09.2024 13:02

Na nedeljskih volitvah v nemški zvezni deželi Brandenburg so glede na začasne izide zmagali socialdemokrati (SPD) s 30,9 odstotka glasov pred skrajno desno Alternativo za Nemčijo (AfD), ki jo je podprlo 29,2 odstotka volivcev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Premier Brandenburga Dietmar Woidke 
EPA

Nova leva populistična stranka Zavezništvo Sahre Wagenknecht (BSW) je na tretjem mestu s 13,5 odstotka glasov, desnosredinska Krščansko-demokratska unija (CDU), ki je del sedanje vladajoče koalicije, je dobila 12,1-odstotno podporo, še kažejo izidi, ki jihje objavila volilna komisija.

Zeleni, ki so trenutno v deželni vladi, skrajno leva Levica in konservativni Svobodni volivci niso dosegli 5-odstotnega volilnega praga za vstop v 88-članski deželni zbor.

Ankete so sicer nekaj časa napovedovale zmago AfD. Ministrski predsednik Brandenburga Dietmar Woidke (SPD) je že pred volitvami napovedal, da želi ostati v vladi le, če bodo socialdemokrati premagali AfD. V Brandenburgu je od leta 2019 vladala koalicija SPD, CDU in Zelenih.

Kako bi lahko bila videti prihodnja koalicija, še ni znano. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa bi lahko SPD vladala zgolj skupaj z BSW, lahko pa bi se odločila za tristrankarsko koalicijo, v kateri bi bila še CDU.

Volilna udeležba je bila 72,9-odstotna, najvišja na deželnih volitvah v Brandenburgu doslej.

Tino Chrupalla in Alice Weidel iz stranke AfD
EPA

AfD je v prvem odzivu izrazila zadovoljstvo ob svojem volilnem uspehu, pa tudi ob hudem porazu Zelenih. Vodja AfD Tino Chrupalla je v Berlinu ocenil kot dobro, da Zelenih kot najnevarnejše nemške stranke ne bo več v deželnem parlamentu v Potsdamu.

Sopredsednica AfD Alice Weidel pa je izrazila prepričanje, da je stranka na dobri poti do uspeha tudi na volitvah v zvezni parlament prihodnje leto in da mora le držati smer. Ocenila je še, da koncept požarnega zidu proti AfD dolgoročno ne bo deloval.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta