Odzivi po uspehu AfD v Nemčiji: Opozorilo in izziv za demokracijo

Jon Knez Jon Knez
02.09.2024 19:58
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
AfD je na deželnih volitvah v Turingiji zbrala skoraj tretjino glasov.
EPA

Na deželnih volitvah v nemški deželi Turingiji je v skladu z napovedmi zmagala skrajno desna stranka Alternativa za Nemčijo (AfD). Zbrala je 32,8 odstotka glasov, Zveza krščanskih demokratov (CDU) je s 23,6 odstotka glasov zasedla drugo mesto. Levo populistično Zavezništvo Sahre Wagenknecht (BSW) je bilo tretje s 15,8 odstotka glasov. 

Na Saškem je zmagala CDU z 31,9 odstotka glasov, AfD je s 30,6 odstotka glasov bila druga, tretja pa BSW z 11,8 odstotka glasov. Čeprav se je po napovedi javnomnenjskih raziskav pričakoval tak izid, je uspeh AfD skrb vzbujajoč, saj gre za prvo zmago skrajno desne stranke v eni od nemških dežel po drugi svetovni vojni. Obe zvezni deželi se razprostirata na vzhodu Nemčije. 

In kaj pomeni volilni rezultat? Tobias Lindner, državni sekretar na nemškem zunanjem ministrstvu, član stranke zelenih, ki je kot govorec sodeloval na Blejskem strateškem forumu, je dejal, da je volilni rezultat katastrofalen in da veliko ljudem ni po volji, ampak da je to bilo pričakovano. "Moramo narediti analizo, zakaj se je to zgodilo. Morda je razlog v tem, da ljudje menijo, da njihovih problemov druge stranke niso uslišale in niso bile predstavljene rešitve. Enostavnih odgovorov ni. Poznali smo ankete v teh dveh deželah. Volilni rezultat je grozen, ni pa presenečenje. Moramo pa vedeti, da bo AfD težko sestavila deželno vlado. Na demokratičnih strankah je, da se povežejo in vzpostavijo vlado," je dejal.

Cabinet meeting: Tobias Lindner, Greens, Minister of State at the Federal Foreign Office Cabinet meeting, Bundeskanzleramt, Berlin, Germany - 17 Apr 2024,Image: 867024002, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no
Profimedia

Dodal je, da ni zaskrbljen za državo, saj to niso bile zvezne volitve, a meni, da je to opozorilo. "Imamo močno demokracijo, osredotočiti se moramo na naslednje volitve," je še dejal. 

Slavje AfD v Turingiji 
EPA

Za komentar smo prosili tudi Christiana Schmidta, sicer visokega predstavnika za BiH, med letoma 1990 in 2021 pa poslanca bundestaga iz vrst CDU. Dejal je, da je to velik izziv za demokracijo v Nemčiji. "Kot nekdo, ki je bil ne le del kabineta Angele Merkel, temveč tudi član vladne komisije za ugotovitev napredka po združitvi Nemčije, lahko rečem, da smo podcenili učinke združitve vzhoda in zahoda Nemčije. Očitno so še zmeraj prisotne razpoke. Opažam, da ljudje ne marajo vladnih ukrepov. Upirajo se jim. Pred Nemčijo je resen izziv."

Robert Balen

Na deželnih volitvah v nedeljo je glasovalo štiri milijone in pol ljudi, kar je okoli osem odstotkov nemških volivcev, pravi Schmidt in opozarja: "Morali se bomo usesti in reflektirati, zakaj je do tega prišlo. Morda bo trajalo nekaj časa, vendar bomo ugotovili. Nato bomo lahko kaj spremenili."

Protesti proti AfD v Dresdnu, v vzhodni Nemčiji 
EPA

Daljši pogovor z obema sogovornikoma bomo objavili v prihodnjih dneh. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta