Na vrhu EU v Bruslju tudi Zelenski, ki si želi več orožja za Ukrajino

N.S., STA
09.02.2023 08:31

Voditelji držav članic EU se bodo danes sestali na izrednem zasedanju v Bruslju, v ospredju katerega bodo nadaljnja podpora Ukrajini v njenem boju z Rusijo, zagotavljanje konkurenčnosti evropskega gospodarstva in migracije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Volodimir Zelenski s francoskim predsednikom in nemškim kanclerjem. 
EPA

Da bo sodeloval na vrhu, je potrdil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki se je v sredo najprej mudil v Londonu, kjer se je med drugim srečal s kraljem Karlom III. in nagovoril britanski parlament, nato pa pozno zvečer odpotoval še v Pariz in se sestal z Emmanuelom Macronom ter nemškim kanclerjem Olafom Scholzem. Kljub nasprotjem v formatih obeh obiskov so bile besede ukrajinskega predsednika tako v Londonu kot v Parizu skorajda enake - več orožja za Ukrajino, zlasti bojnih letal in raket daljšega dosega, ter hitrejše dobave.

Macron in Scholz sta mu na drugi strani zagotovila, da bodo zahodni zavezniki Ukrajino podpirali, dokler bo treba in vse do njene končne zmage. Zelenski je ob obisku v britanski prestolnici v sredo potrdil svojo današnjo pot v Bruselj, kjer se bo po pričakovanjih udeležil izrednega vrha voditeljev EU. Obenem pa naj bi potekalo tudi posebno zasedanje Evropskega parlamenta, na katerem naj bi Zelenski nagovoril poslance.

O vseh vidikih neomajne podpore Ukrajini

Voditelji članic, med njimi slovenski premier Robert Golob, bodo o nadaljnji podpori Ukrajini v njenem boju z rusko agresijo govorili, potem ko je pretekli teden v Kijevu potekal vrh EU-Ukrajina. Kot je v vabilu voditeljem zapisal predsednik Evropskega sveta Charles Michel, bodo nadaljevali pogovore "o vseh vidikih naše neomajne podpore Ukrajini". Razpravljali bodo še o ukrajinski pobudi za pravičen mir, možnosti uporabe ruskih sredstev, zamrznjenih v okviru sankcij proti Moskvi, in odgovornosti za zločine v Ukrajini, je dodal.

Premierji in predsedniki držav članic EU bodo na vrhu, ki bo predvidoma trajal zgolj en dan, razpravljali še o okrepitvi globalne konkurenčnosti evropskega gospodarstva. Temu je namenjen t. i. zeleni načrt za evropsko industrijo, ki jim ga bo predstavila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Na dnevnem redu imajo tudi migracije, pri katerih se bodo osredotočili na njihov zunanji vidik. Vse glasnejši so pozivi držav članic, da bi morali z evropskimi sredstvi financirati tudi gradnjo ograj na zunanjih mejah EU, čemur pa komisija ni naklonjena. Poleg tega je pričakovati razpravo o dialogu za normalizacijo odnosov med Srbijo in Kosovom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta