Na vzhodu Francije strmoglavili francoski vojaški letali rafale, ki jih je kupila tudi Hrvaška

STA, M.R.
14.08.2024 16:01

Na vzhodu Francije sta danes strmoglavili dve vojaški letali francoskih sil. Enega od pilotov so že našli živega in zdravega, je sporočil francoski obrambni minister Sebastien Lecornu. Dva pa še iščejo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Letalo rafale
Reuters

Po trčenju se je pilot enega od letal uspešno izstrelil, iz drugega letala pa pogrešajo inštruktorja in pilota, ki se je uril. Po navedbah francoske vojske so udeleženci nesreče francoski državljani.


V prefekturi Meurthe-et-Moselle, kjer naj bi letali strmoglavili, niso komentirali vzroka in okoliščin strmoglavljenja, ki se je zgodilo blizu kraja Colombey-les-Belles nedaleč od Nancyja. Kot so sporočili, bo javnost o vzrokih nesreče obvestila vojska. Oblasti so ob tem pozvale tamkajšnje prebivalce, naj se izogibajo območju strmoglavljenja.

Tiskovna predstavnica francoske vojske je potrdila, da sta bili v incidentu udeleženi vojaški letali rafale. Taka letala je od Francije kupila tudi naša sosednja Hrvaška. Naročila je 12 letal, do zdaj jih je dobila 6.

Nesreče z letali rafale so sicer redke. Za prvo velja strmoglavljenje decembra 2007 blizu mesta Neuvic na jugozahodu Francije. V preiskavi so ugotovili, da je bila vzrok strmoglavljenja zmedenost pilota. Preiskovalci so ugotovili, da je pilot postal dezorientiran. Septembra 2009 sta strmoglavili letali rafale, ko sta se po končanem testnem letu vračali na letalonosilko Charles de Gaulle ob obali Perpignana. Pri tem je umrl en pilot.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta