Največja bolnišnica v Gazi ne deluje več, Biden poziva k njeni zaščiti

STA, A.L.
13.11.2023 07:29

Največja bolnišnica na območju Gaze Al Šifa ne deluje več, je danes sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Oglasil se je tudi ameriški predsednik Joe Biden.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Znova so izrazili obžalovanje zaradi "grozljivih razmer" v tej bolnišnici.
Reuters

Poudarila je, da so stalno bombardiranje in spopadi izraelske vojske in skrajnega palestinskega gibanja Hamas v neposredni bližini poslabšali že tako kritične razmere, poroča britanski BBC.

Znova so izrazili obžalovanje zaradi "grozljivih razmer" v tej bolnišnici, v kateri je več kot 2000 ljudi, med njimi domnevno več kot 600 bolnikov in približno 1500 razseljenih oseb, je WHO danes sporočil na omrežju X in se pri tem skliceval na palestinsko ministrstvo za zdravje v Gazi, kjer ima nadzor Hamas.

Dodali so, da pacienti med drugim ne morejo več prejemati dialize, nedonošenčke pa so premestili tudi v operacijske dvorane brez inkubatorjev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Združeni narodi pa so sporočili, da bodo danes v znak spoštovanja do žrtev med svojimi uslužbenci v Gazi na svojih uradih spustili zastave na pol droga. Agencije ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) je v petek sporočila, da je bilo od začetka spopadov 7. oktobra ubit 101 sodelavec UNRWA.

Biden pozval k zaščiti bolnišnice

Ameriški predsednik Joe Biden je danes v izrazil upanje, da bo Izrael manj "vsiljiv" glede glavne bolnišnice v Gazi in dodal, da je bolnišnico treba zaščititi, poročajo dopisniki iz Bele hiše. Okrog glavne bolnišnice v Gazi namreč trenutno potekajo srditi spopadi med Hamasom in izraelsko vojsko.

Biden je na dogodku v Beli hiši dejal tudi, da je glede bolnišnice v stiku z Izraelci, pogajanja o izpustitvi talcev, ki jih je Hamas zajel med napadi na Izrael 7. oktobra, pa tečejo naprej ob pomoči Katarja.

"Kot vemo, nisem bil zadržan pri izražanju svojih pomislekov glede tega, kar se dogaja. Upam in pričakujem, da bodo ukrepi v zvezi z bolnišnicami manj vsiljivi in da ostajamo v stiku z Izraelci. Prav tako si prizadevamo, da bi se ta premor nanašal na izpustitev zapornikov in o tem se pogajamo, prav tako sodelujemo s Katarci. Tako da ostaja nekaj upanja, vendar je treba bolnišnice zaščititi," je dejal Biden.

Kirurg dobrodelne zdravstvene organizacije Zdravniki brez meja (MSF) je danes dejal, da je v bolnišničnem kompleksu Al Šifa obtičalo več sto ljudi, ki živijo v nečloveških razmerah, poroča AFP.

Izrael trdi, da so pripadniki Hamasa postavili svoj vojaški sedež pod bolnišnico Al Šifa, kar Hamas zanika. Agencije ZN in zdravniki v bolnišnici pa opozarjajo, da pomanjkanje goriva za generatorje že terja življenja, vključno z življenji dojenčkov.

Izraelska vojska izvaja operacije za uničenje Hamasa, katerega pripadniki so 7. oktobra ubili najmanj 1200 ljudi ter zajeli okrog 240 talcev. Po navedbah Palestincev so izraelske operacije proti Hamasu doslej terjale 11.180 življenj, od tega 4609 otrok. Tudi ameriški državni sekretar Antony Blinken je pred dnevi izjavil, da enostavno umira preveč Palestincev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta