Napad na ameriško vojaško oporišče: Biden napovedal maščevanje

J.K.
29.01.2024 19:15

Iran je zanikal vpletenost v napad, v katerem so umrli trije ameriški vojaki, odgovornost je prevzela islamska milica.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

V ameriškem vojaškem oporišču v Jordaniji so bili v nedeljo v napadu z dronom ubiti trije ameriški vojaki, več kot 30 jih je bilo ranjenih. To so prve smrtne žrtve med ameriški vojaki v regiji, odkar se na območju po napadu gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra napetosti zaostrujejo. Ameriške baze so sicer že bile tarče napadov, a doslej Washington še ni poročal o žrtvah.

Ameriški predsednik Joe Biden je kmalu po napadu v izjavi zatrdil, da so napad izvedle skrajne skupine s podporo Irana. "Čeprav še vedno zbiramo dejstva o tem napadu, vemo, da so ga izvedle skrajne militantne skupine, ki uživajo podporo Irana in delujejo v Siriji in Iraku," je dejal. Napovedal je tudi povračilne ukrepe: "Ne dvomite - od krivcev bomo terjali odgovornost, ko in kakor bomo sami izbrali." Da naj okrepi napade na oborožene skupine na Bližnjem vzhodu in na Iran, so Bidna pozvali številni ameriški kongresniki, predvsem republikanski. Vodja republikanske manjšine v senatu Mitch McConnell je Bidna pozval, naj "povzroči resno in uničujočo škodo teroristom in njihovim iranskim sponzorjem, ki se ponašajo z ameriško krvjo kot znamenjem časti." Republikanski senator Lindsey Graham je pozval k napadom na tarče znotraj Irana, njegov strankarski kolega Tom Cotton pa je dejal, da je edini možen odgovor na te napade "uničujoče vojaško maščevanje proti terorističnim silam v Iranu in drugod po Bližnjem vzhodu".

To so prve smrtne žrtve med ameriški vojaki v regiji po oktobrskem napadu Hamasa na Izrael. 
Reuters

Teheran je zanikal vpletenost v napad in zavrnil obtožbe ZDA in Velike Britanije, da podpira militantne skupine, ki so izvedle napad. "Te trditve so izrečene z določenimi političnimi cilji, da bi obrnili realno situacijo v regiji," je dejal tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Naser Kanaani. Odgovornost za napad je sicer prevzela ena od oboroženih milic, ki v regiji delujejo v okviru združenja militantnih skupin, imenovanega Islamski upor. Prevzeli so odgovornost za napade na tri ameriške vojaške baze, vključno z eno na meji med Jordanijo in Sirijo. "Uporniške skupine v regiji se odzivajo na vojne zločine in genocid sionističnega režima, ki pobija otroke. Ne sprejemajo ukazov iz Irana. Te skupine se odločajo in delujejo na podlagi lastnih načel in interesov svojih ljudi," je ob tem še dejal Kanaani. Jordanske oblasti so zanikale, da bi se napad zgodil na njihovem ozemlju. Sporočili so, da je tarča napada bilo vojaško oporišče Al Tanf v Siriji, blizu meje, kjer so ameriške sile nameščene v okviru mednarodne koalicije proti džihadistom.

Ameriška vojska je medtem sporočila, da si ne želijo zaostrovanja razmer. "Naš cilj je preprečevanje širjenja konflikta na Bližnjem vzhodu. Ne želimo iti po poti večjega zaostrovanja, ki bi pripeljalo do širšega konflikta v regiji," je dejal načelnik združenih poveljstev oboroženih sil ZDA, general Charles Brown. Iraške oblasti so obsodile napad na ameriško vojaško oporišče. V Bagdadu so pozvali h koncu nasilja na Bližnjem vzhodu in zatrdili, da je iraška vlada pripravljena sodelovati pri prizadevanjih za preprečitev nadaljnjega stopnjevanja razmer v regiji. (zur)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta