Ne mara biti mini Merkel

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
13.12.2018 17:57
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Okoli tisoč delegatov kongresa Krščansko-demokratske unije (CDU) v Hamburgu je konec prejšnjega tedna v drugem krogu s 517 glasovi za predsednico stranke izvolilo 56-letno Annegret Kramp-Karrenbauer. Nekdanja ministrska predsednica Posarja in zadnje mesece generalna sekretarka CDU je tako na čelu konservativne stranke nasledila nemško kanclerko, 64-letno Angelo Merkel, ki je bila predsednica CDU dolgih 18 let. Glavni tekmec Annegret Kramp-Karrenbauer, 63-letni Friedrich Merz, je dobil 482 glasov, tretji pretendent Jens Spahn, 38 let, pa je izpadel že v prvem krogu.
Dva kroga in precej tesen izid kažejo, da v vodilni nemški konservativni stranki po dobrem letu številnih volilnih izgub na splošnih parlamentarnih volitvah in v zveznih deželah še zdaleč ni takšne enotnosti, kakršno bi si člani stranke želeli in ki se je začela krhati ob nedomišljeni politiki dobrodošlice v velikem begunskem valu pred tremi leti. Na to je v svojem govoru v Hamburgu opozorila tudi kanclerka, ko je pozvala k poenotenju v stranki, da bodo ostali vodilni, med drugim tudi z besedami: "Stranka ni eden, stranka smo vsi!"

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta