Neprijetno vroče, sezona alergij, poplave ... Kaj pravi velika spomladanska napoved za Slovenijo?

M.R.
20.02.2020 13:19

Vremenski spletni portal AccuWeather je objavil dolgoročno napoved za letošnjo pomlad za področje Evrope. V njej napoveduje, da se bo, kot skoraj vso zimo, še nadaljevalo toplo vreme in večji del celine lahko pričakuje nadpovprečno visoke temperature.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Od marca do vključno maja lahko nekatere države pričakujejo veliko sušo in huda neurja, pri tem pa veter ne bo glavni faktor preglavic. Močni vetrovi bodo pihali bolj na severu. Najdaljša topla obdobja lahko pričakujejo na območju od Iberijskega polotoka do Nemčije, hkrati pa tudi južni deli Velike Britanije. 
AccuWeatherjev meteorolog Tyler Roys je dejal, da se bodo letos zgodaj začele sezone alergij, saj je toplo vreme že povzročilo brstenje in pojavljanje cvetnega prahu.
Hkrati omenjeni portal napoveduje, da bo šlo toplo vreme na roke tudi kmetom, ki bodo lahko svoje pridelke posadili prej kot običajno. Pred koncem pomladi pa bi lahko bilo ponekod že neprijetno vroče. "Pričakuje se, da bodo v delih Portugalske in Španije že maja občutili poletno vreme," je ocenil Roys. Pri tem pojasnjuje, da bodo v notranjosti obeh držav temperature dosegle 32 stopinj Celzija ali celo več. V najtoplejših delih Španije bi se lahko konec maja in v začetku junija živo srebro povzdignilo celo do 38 stopinj Celzija. 

Kako bo pri nas? 

Eno redkih območij Evrope, ki lahko pričakuje običajno vreme za ta letni čas, je Balkanski polotok. Morda malo bolj toplo kot običajno. Največ dežja naj bi na tem območju padlo marca in v začetku aprila, ko se bodo srečevale nevihte, ki bodo prihajale s Sredozemlja in vzhoda Rusije.  
Nekatera področja bi lahko prizadele poplave, a deževno obdobje bo lahko tudi dobrodošlo, saj se tudi za poletne mesece ne izključuje nadpovprečno suhih obdobij. Na višjih območjih lahko marca zapade tudi sneg, ki lahko povzroči težave v prometu. 
Nevihtni sistemi, ki bodo potovali prek regije, pa bi lahko konec aprila in maja prinesli hujše nevihte. Te bodo predstavljale nevarnosti za poplave in tudi lokalno zelo močne vetrove. Bolj sušna bo torej druga polovica pomladi, ko naj bi bile temperature od Italije do Romunije in Grčije nad povprečjem. 
{twitter}https://twitter.com/accuweather/status/1230157608612499457{/twitter}

Suše v vzhodni Evropi

Toplejše vreme bo prevladovalo skozi celotno pomlad na območju Poljske, baltskih držav, Belorusije in Ukrajine. Maja bi se lahko temperature na področjih od Varšave do Minska in Kijeva povzpele do 27 stopinj Celzija, lahko tudi višje. 
Ob toplih dnevih pa lahko tam pričakujejo tudi daljša sušna obdobja, ki se lahko podaljšajo tudi v poletne mesece. Na teh območjih bi lahko kmete prizadela tudi hladnejša jutranja obdobja, saj jutranje zmrzali niso izključene, meni Roys. 

Najhuje na območjih od Francije do Nemčije

Najhujše nevihte pa bodo prizadele države od Francije do Poljske. Povzročile jih bodo nevihte, ki se bodo pomikale od zahoda in vzhodne Evrope. Območjem od Francije do Belgije, Nizozemske, Nemčije in severozahodne Poljske bodo grozile hude nevihte, ki bodo povzročale tudi škodo. Spremljali jih bodo močni vetrovi in nalivi, posledično bodo nastajale poplave. Nekaj najhujših neviht bi lahko oblikovale tudi tornade. 
Zaradi vetrov in neviht bi lahko prihajalo do zamud v prometu in izpadov elektrike. Največje tveganje za takšno vreme bo aprila in maja, najbolj izpostavljena območja pa bodo od Pariza do Berlina. 
Pozitivno bo le to, da bo zemlja namočena, dovolj vode pa bodo imele tudi reke, ki zato ne bodo upadle niti v poletnih mesecih. Vetrovi in poplave pa lahko ogrozijo pridelke na njivah, še opozarja Roys.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta