Niti čez lužo ni vse črno-belo: Kaj je narobe z ameriškimi policisti in kaj z afroameriškimi moškimi

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
02.06.2020 05:00

O tem, kaj se pravzaprav dogaja v ZDA po policijskem uboju temnopoltega 46-letnega Georgea Floyda ob aretaciji v Minneapolisu, smo govorili profesorjem na ljubljanski fakulteti za družbene vede, politologom in ekonomistom dr. Bogomilom Ferfilo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Poznavalec ameriške družbe, politike in gospodarstva nas je najprej opozoril, da stvari nikoli niso črno-bele: "Kaj je resnica? So nemiri izbruhnili zavoljo latentne rasistične politike ali pa je res črnska populacija v ZDA nagnjena h kriminalu? Oboje je mogoče, po navadi pa se ljudje odločijo za razlago, ki jim je ideološko bližje. Sam menim, da je resnica, kot vselej, nekje na sredi."

Od kod bes?

Besa, ki se razplamteva na ulicah vse več ameriških mest, ne žene zgolj nasilna Floydova smrt. Ferfila opozori, da je gospodarsko najmočnejša država na svetu soočena s koronakrizo: "V brezposelnost je pahnila že 40 milijonov Američanov, umrlo jih je več kot sto tisoč. Številka je višja, kakor je bilo ameriških žrtev v travmatični vietnamski vojni. Mesta so že tri mesece v blokadi, v karanteni, in slabi gospodarski obeti so pri marsikom zbudili željo po protestu in uporu. Na ta občutja se potem iz zabave ali lastnega računa priklopijo skrajneži z leve, antifaji, in desne, beli supremacisti. Zato smo priča takšnemu obsegu nebrzdanega nasilja, plenjenja in ropanja." Ferfila doda podatek, da je med žrtvami covida-19 največji delež Afroameričanov, ker živijo v slabših socialnih in zdravstvenih razmerah.

Reuters

Kaj storiti?

Ferfila vendarle meni, da bodo v ZDA morali nekaj storiti: "Študij je danes mnogo predrag, da bi bil dostopen širšemu sloju. Zdravstveno zavarovanje bi moralo biti uvedeno za vse. O tem govorijo demokrati, toda republikanci, če ostanejo na oblasti, jim bodo idejo gotovo ukradli, kar si ameriški stranki delata ves čas."
Ferfila še meni, da predsednik Donald Trump vojske na ulice ne bo poslal: "Nacionalna garda bo razmere umirila v naslednjih dneh." O Trumpovi napovedi, da prepove fluidno Antifa kot teroristično organizacijo, Ferfila sodi, da bo to težko: "To ni enotna organizacija, temveč več razpršenih skupin, ki se sklicujejo na antifašizem. Kakor tudi supremacistične skupine nimajo trdne strukture. Jih pa bodo skušali omejiti na druge načine."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta