Nove raziskave: Imunost na koronavirus bi lahko trajala več let

an. k.
18.11.2020 14:00
Raziskava še ni bila objavljena v znanstveni reviji, vzbuja pa velike upe.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Kako dolgo lahko traja imunost na koronavirus? Leta, morda celo desetletja, kaže nova študija in ponuja odgovor za katerega so vsi upali, da bo natančno tak.

Osem mesecev po okužbi ima večina ljudi, ki so ozdraveli, še vedno dovolj imunskih celic, da se uprejo virusu in preprečijo bolezen, kažejo novi podatki. Počasno upadanje števila teh celic na srečo kaže, da lahko te spominske celice v telesu vztrajajo zelo dolgo.

Raziskava, objavljena na spletu, ni bila recenzirana niti objavljena v znanstveni reviji. Je pa doslej najobsežnejša in najdaljša študija imunskega spomina na koronavirus, poroča Nw York Times.

"Ta količina spomina bi verjetno večini ljudi preprečila razvoj hude bolezni," je za New York Times dejal Shane Crotty, virolog z Imunskega inštituta La Jolla, ki je vodil novo študijo.

Ugotovitve bodo verjetno olajšale delo strokovnjakom, ki so zaskrbljeni, da je imuniteta na virus kratkotrajna in da bo morda treba cepiva dajati večkrat, da bo pandemija pod nadzorom.

In raziskava je povrhu vsega skladna z novo nedavno ugotovitvijo: da ljudje, ki so preživeli SARS, še vedno nosijo nekatere pomembne imunske celice 17 let po okrevanju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta