Nove sankcije Zahoda proti Iranu, ker naj bi Rusiji izročil balistične rakete kratkega dosega

STA, M.R.
10.09.2024 20:32

Nemčija, Francija in Velika Britanija so obsodile iransko dobave balističnih raket Rusiji in proti Teheranu uvedle nove sankcije, s katerimi so preklicale dvostranske sporazume z islamsko republiko na področju zračnega prometa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Izstrelitev iranske rakete
Reuters

"Takoj bomo sprejeli ukrepe za preklic dvostranskih sporazumov o zračnih prevozih z Iranom," so tri države zapisale v skupni izjavi in napovedale, da si bodo prizadevale tudi za uvedbo sankcij proti iranski letalski družbi Iran Air ter proti subjektom in posameznikom, povezanim z iransko proizvodnjo balističnih raket.

Informacije o iranskih dobavah balističnih raket Rusiji so se namreč po navedbah Berlina, Pariza in Londona izkazale za resnične in pomenijo nadaljnje stopnjevanje iranske podpore ruski agresiji proti Ukrajini, kar neposredno ogroža varnost Evrope.

Nove sankcije proti Iranu je v imenu ZDA napovedal tudi ameriški državni sekretar Antony Blinken. Pred tem so iz Bruslja v ponedeljek sporočili, da ima Zahod verodostojne informacije o dobavah iranskih balističnih raket Rusiji. Napovedali so, da bodo proti Teheranu uvedli nove sankcije, če se izkaže, da to drži.

State Department je sporočil, da širitev vojaškega partnerstva med Iranom in Rusijo ogroža evropsko varnost in kaže, kako iranski destabilizacijski vpliv sega dlje od Bližnjega vzhoda, nove sankcije pa gradijo na prejšnjih, sprejetih od leta 2022.

Nove sankcije, ki zajemajo zaplembo premoženja in prepoved poslovanja, so uvedene proti letalski družbi Iran Air zaradi med drugim prevažanja delov za brezpilotna letala ter proti dvema ruskima podjetjema, ki po Kaspijskem morju prevažata dele za brezpilotnike.

Iranske oblasti sicer obtožbe odločno zanikajo. Tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Naser Kanani je na omrežju X zapisal, da je širjenje lažnih in zavajajočih novic o prenosu iranskega orožja grda propaganda in laž.

Blinken: Iran Rusiji izročil rakete fath-360

Blinken je sicer danes obiskal London, kjer sta z britanskim zunanjim ministrom Davidom Lammyjem napovedala, da bosta ta teden prvič skupaj obiskala Kijev. Ameriški minister je povedal, da se je več deset ruskih vojakov v Iranu usposabljalo za uporabo balistične rakete fath-360, ki ima doseg 120 kilometrov, ki jih je Teheran sedaj dostavil Moskvi ter da so zasebno opozorili Iran, da bo ta korak pomenil izjemno stopnjevanje. Moskvo pa je obtožil, da z Iranom deli tehnologijo, tudi na jedrskem področju.

Glede skupnega obiska z Lammyjem v Kijevu pa je Blinken dejal, da bosta Kijev obiskala v kritičnem času za Ukrajino, saj Rusija pred zimo stopnjuje napade na civiliste, energetsko infrastrukturo ter ukrajinsko vojsko. Lammy je izpostavil, da bo to prvi tovrsten skupni obisk v zadnjih desetih letih, s katerim bosta izrazila zavezanost Zahoda Ukrajini. Dodala sta še, da njuni državi dajeta prednost varnostni pomoči Ukrajini.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta