Od 5G, zdravljenja na daljavo do virtualne resničnosti: Pandemija covida-19 je pospešila tehnološki napredek

Gregor Grosman
05.01.2021 14:00
Tako bodo trendi na področju tehnologije, medijev in telekomunikacij vplivali na podjetja in potrošnike, napoveduje družba Deloitte.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Družba Deloitte je objavila poročilo z napovedmi za sektor tehnologije, medijev in telekomunikacij (TMT). V njem razkriva, kako bi lahko svetovni trendi na področju TMT vplivali na podjetja in potrošnike po vsem svetu, poročilo pa upošteva tudi vpliv svetovne pandemije na gospodarstvo in družbo. Ugotavljajo, da je zaradi pandemije prišlo do porasta video in virtualnih tehnologij ter tehnologij v oblaku, učinki pa so občutni tudi pri nekaterih športih.

"Pandemija covida-19 je izjemno pospešila tehnološki napredek na mnogih področjih in spremenila naše življenje ter delo. Mnoge tehnologije, namenjene tako podjetjem kot potrošnikom, bodo še naprej odpirale nove priložnosti za poslovne sisteme po vsem svetu," je povedal Mitja Kumar, partner in vodja svetovanja za JV Evropo.

K zdravniku preko spleta

V letu 2021 bo več kot 400 milijonov obiskov pri zdravniku potekalo prek video kamer.
Profimedia

Na virtualno resničnost prehaja šolstvo in poslovanje

Trg pripomočkov za virtualno resničnost na področju šolstva in poslovanje je v porastu. Po Deloittovih napovedih bo prodaja omenjenih pripomočkov za virtualno, obogateno in mešano resničnost, ki jih bodo v največji meri kupovala podjetja in izobraževalne ustanove, v letu 2021 zrasla za sto odstotkov glede na leto 2019. Analitiki ugotavljajo, da trg teh pripomočkov zaradi pandemije ponekod že pospešeno raste, saj pouk v virtualnem okolju zmanjšuje nevarnost okužbe med učenci in učitelji. Med druge prednosti te tehnologije pa uvrščajo tudi nižje stroške in boljše pomnjenje snovi. Zaradi tega ne izključujejo možnosti, da bo trg opreme za digitalno resničnost rasel tudi po koncu pandemije.

EPA

Rast storitev v oblaku

Po nekaterih meritvah je trg storitev v oblaku v letu 2020 rasel še hitreje kot leta 2019. Krivdo gre pripisati omejitvam gibanja in porasti dela od doma zaradi pandemije novega koronavirusa. Analitiki pričakujejo, da bo rast prihodkov od prodaje storitev v oblaku vse do leta 2025 večja od 30 odstotkov, saj bodo podjetja v vseh panogah zaradi nižjih stroškov, večje agilnosti in uvajanja inovacij množično prehajala na oblak. Ponudniki storitev v oblaku in drugi v ekosistemu bodo povečano uporabo lahko izkoristili v svoj prid, uporabnikom pa bo oblak v pomoč pri iskanju novih načinov za ustvarjanje dodane vrednosti.

Prodaja televizorjev 8K bo v letu 2021 verjetno dosegla 5 milijard dolarjev, prodaja opreme in storitev za pripravo vsebin 8K pa še milijone dolarjev več. Prav tako bo prišlo do širjenja radijskih dostopnih omrežij nove generacije. Gre za odprta virtualna radijska dostopna omrežja (RAN), ki operaterjem mobilnih omrežij omogočajo, da z uporabo 5G znižajo stroške in povečajo izbiro ponudnikov. Po Deloittovih napovedih je zelo malo verjetno, da bi sevanje mobilnih omrežij in telefonov 5G v letu 2021 škodilo zdravju posameznika, saj pomisleki glede tveganj omrežja 5G za zdravje niso utemeljeni.

Svetovni trg za inteligentno računalništvo na robu se bo povečal na 12 milijard USD.
Profimedia

Četrta industrijska revolucija

Za inteligentni rob – kombinacijo napredne brezžične povezljivosti, kompaktne procesorske moči in umetne inteligence, locirane v bližini naprav, ki uporabljajo in pridobivajo podatke – se že zanimajo nekatera največja podjetja v sektorju tehnologije in telekomunikacij, v poročilu povzema družba Deloitte. "Predvidevamo, da bo svetovni trg za inteligentni rob v letu 2021 dosegel vrednost 12 milijard dolarjev, njegova sestavljena letna stopnja rasti pa bo še vedno okrog 35 odstotkov. Za povečanje bodo zaslužni predvsem ponudniki oblačnih storitev in telekomunikacijska podjetja, ki bodo širila svoja omrežja 5G," so zaključili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta