Orban: Trump ima jasen načrt za končanje vojne v Ukrajini. Ukrajinski minister pokazal, kako bodo videti evropska mesta

M.R.
11.03.2024 10:03

Kandidat za ameriškega predsednika Donald Trump, ki je ta položaj že zasedal v prejšnjem mandatu, ima podroben načrt za končanje vojne v Ukrajini, je povedal madžarski premier Viktor Orban, ki se je z njim sestal pretekli petek.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pogled na porušen del Avdijivke.
Reuters

Viktor Orban je v pogovoru za televizijo M1 dejal, da so načrti Donalda Trumpa skladni z interesi Madžarske. "Ima precej jasno vizijo, s katero se je težko ne strinjati. Povedal je sledeče: za rusko-ukrajinsko vojno ne bo dal niti penija. Zato se bo vojna končala, saj je jasno, da se Ukrajina ne more postaviti na lastne noge," je povedal madžarski voditelj. 

"Če Američani ne dajo denarja in orožja skupaj z Evropejci, se bo vojna končala. In, če Američani ne bodo dali denarja, potem Evropejci ne bodo sposobni financirati te vojne. Zato se bo vojna prav tako končala," je dodal. Orban pravi, da ZDA ne želijo več financirati evropske varnosti. 

"Če se Evropejci bojijo Rusov ali pa si na splošno želijo visoke stopnje varnosti, morajo to plačati. Bodisi z izgradnjo svoje lastne vojske in opreme bodisi, če želijo za to uporabiti Američane, da jim to plačajo. Zato on govori povsem jasno," je sporočil madžarski premier. 

epa11208140 A handout photo made available by the Hungarian Prime Minister's Office shows former US President and Republican presidential candidate Donald Trump (R) talking to Hungarian Prime Minister Viktor Orban during their meeting at Trump's Mar-a-Lago estate in Palm Beach, Florida, USA, 08 March 2024. EPA/Zoltan Fischer/HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES
Zoltan Fischer/Handout

Spomnil je, da je bil Trump po dolgem času "prvi predsednik, ki v času svojega mandata ni začel nobene vojne". Pri tem je poudaril, da je Trump "človek miru"

"In sedaj ne skriva svojega stališča: jasno je dal vedeti, da je njegov cilj prinesti mir v rusko-ukrajinsko vojno. Želimo si ustavitve spopadov karseda hitro. Želimo si hitrega konca te vojne. Poleg Donalda Trumpa ne vidim nikogar, ki bi bil bolj odločen in močan za to," je še povedal Orban, ki se je s Trumpom sestal na Floridi.

Po besedah madžarskega premierja sta govorila o vrsti vprašanj, ki vplivajo na Madžarsko in ZDA. Po sestanku je Orban hvalil Trumpa, pri čemer je dejal, da bi "svet postal lepši", če bi se nekdanji ameriški predsednik vrnil na položaj. Tudi Trump ni skoparil s komplimenti na račun Orbana, označil ga je za "fantastičnega voditelja"

Biden obsodil Trumpov sestanek z Orbanom

Odzval pa se je tudi aktualni ameriški predsednik Joe Biden, ki bo na jesenskih predsedniških volitvah po pričakovanjih kandidiral za še en mandat. Trumpa je kritiziral zaradi sestanka z Orbanom. "Veste, s kom se je danes sestal v Mar-a-Lagu?" je vprašal svoje privržence na predvolilnem shodu. "Z Orbanom iz Madžarske, ki je odkrito dejal, da ne verjame, da demokracija deluje, in da si želi diktature," je povedal Biden. 

"Vidim prihodnost, v kateri branimo demokracijo, ne pa tiste, v kateri slabimo," je povedal 81-letnik. Še enkrat je obsodil Trumpove besede, da bi ruskega predsednika Vladimirja Putina spodbujal k napadu na članice Nata, ki finančno ne izpolnjujejo svojih obveznosti. 

Madžarska je namreč edina članica Evropske unije, ki je navkljub vojni v Ukrajini ohranila tesne vezi s Kremljem. Orban zavrača pošiljanje kakršne koli pomoči Ukrajini in redno poziva k prekinitvi ognja, rekoč, da Kijev vojne ne more dobiti. Trump pa svoje privržence v kongresu poziva, naj blokirajo 60 milijard dolarjev vredno ameriško pomoč za Kijev, ki jo želi Biden.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta