Orbanovi odpuščajo neposlušne učitelje

Urška Mlinarič
04.10.2022 18:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tako so marca zaradi nizkih plač in velikih pedagoških obremenitev protestirale profesorice na srednji šoli v Hatvanu.
Urška Mlinarič

Številni Madžari se bodo jutri, na mednarodni dan učiteljev, ponovno zgrnili na ulice Budimpešte. Povod za tokratne proteste pred parlamentom, napovedano zaprtje enega od mostu čez Donavo in sklenitev žive verige ob eni od budimpeških avenij je pet profesorjev Gimnazije Ferenc Kölcsey, največje dvojezične, madžarsko-francoske gimnazije v državi. Profesorje je vodstvo šolskega okoliša minuli teden odpustilo zaradi državljanske nepokorščine. To so izkazovali na način, da določen dan v tednu ali le nekaj ur na točno določen dan niso poučevali.

Izredne razmere v šolstvu

Zakaj? Vlada, ki je v državi že ob izbruhu epidemije razglasila izredne razmere, je z odlokom po januarski dveurni opozorilni stavki in pred marčevsko stavko učiteljem omejila pravico do stavke. Poleg tega zaposleni v izobraževanju že skoraj eno leto brez uspeha zahtevajo višje plače, znižanje pedagoških obveznosti na 22 ur tedensko in priznanje pomena izobraževanja za družbo.

Že v ponedeljek so se odpuščenim profesorjem v podporo pred budimpeško gimnazijo zbrali številni dijaki in starši, pa tudi župan prestolnice Gergely Karacsony in znani pastor Gabor Ivanyi. S peticijo od notranjega ministra Sandorja Pinterja, pod katerega resor sodi izobraževanje, zahtevajo vrnitev odpuščenih delavcev na delo in vzpostavitev normalnih pogojev za stavko. To je vlada omejila na način, da morajo učitelji v času stavke izvesti najmanj polovico ur, zagotoviti varstvo za otroke, prav tako mora pouk za otroke s posebnimi potrebami teči nemoteno. "S tem so učinkovitost stavke močno omejili," je za Večer povedal podpredsednik Demokratičnega sindikata učiteljev (PDSZ) Tamas Totyik.

V sindikatu ocenjujejo, da je odpoved delovnega razmerja nesorazmeren ukrep, zato bodo odpuščenim nudili pravno pomoč na sodišču. Poudarjajo tudi, da s tem niso škodovali učiteljem, ki lahko tako rekoč čez noč najdejo službo v drugih, bolje plačanih sektorjih, temveč predvsem dijakom, ki se jim odreka pravica do kvalitetnega izobraževanja. Slednje potrjujejo besede ravnatelja omenjene gimnazije Csabe Fezekesa. Ta je na družbenem omrežju šolski oblasti očital, da je odpuščanje profesorjev veliko hujša kršitev pravic učencev do pouka, kar je bil argument za odpustitev, kot umanjkanje nekaj ur pouka zaradi državljanske nepokorščine. To razume kot "obupan krik na pomoč in usmerjanje pozornosti na kritično stanje v šolstvu". Nepokorščina ni bila uperjena zoper nikogar, temveč je bil njen namen služiti izobraževanju. "Sredi vse hujšega pomanjkanja učiteljev, denimo, za večje moralno in finančno spoštovanje učiteljskega poklica," je zapisal.

V letu dni za desetino manj kadra

Samo v letošnjem letu naj bi zaradi nizkih plač izobraževalni sektor zapustilo deset odstotkov pedagoškega kadra. Učitelj po desetletju dela zasluži le 500 evrov, medtem ko učitelj tik pred upokojitvijo dobi 890 evrov mesečno, navajajo podatke v sindikatu. Njihova zahteva je, da učiteljske plače namesto sedanjih 55 odstotkov dosežejo 85 odstotkov plače zaposlenega z univerzitetno izobrazbo in da se jih usklajuje z inflacijo, ki se na Madžarskem giblje pri 14 odstotkih.

Jutrišnje demonstracije pred parlamentom organizira Gibanje Tanitanek, ki ga je ustanovila ena od odpuščenih profesoric, Katalin Törley, medtem ko je sindikat PDSZ vsedržavne demonstracije napovedal v prihodnjih tednih.

Za zdaj se je na napoved protestov odzval le predsednik parlamenta Laszlo Köver, ki je dejal, da je plače dolgoročno treba urediti, pa vendarle "častni učitelji kvalitete poučevanja ne pogojujejo z višino plače", je dodal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta