Orožje v Gazi naj bi utihnilo za štiri dni. Premor predvidoma od jutri

zur
22.11.2023 17:47

Izraelski premier Netanjahu je že napovedal, da se bo po premoru bojevanje nadaljevalo, dokler ne uničijo Hamasa in ne vrnejo talcev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Skupno število mrtvih Palestincev v Gazi je preseglo 12 tisoč. 
Reuters

Izraelska vlada je danes privolila v dogovor o izpustitvi 50 talcev, ki jih je zajel Hamas, v zameno za izpustitev palestinskih zapornikov in za začasno premirje oziroma humanitarni premor med spopadi. Premor naj bi trajal štiri dni. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je poudaril, da se bo po premoru bojevanje nadaljevalo, dokler Izrael ne bo dosegel svojih ciljev, se pravi uničenja Hamasa in vrnitve talcev. Pri pogajanjih med palestinskimi oblastmi in Izraelom sta sodelovala Katar in Egipt. Da dogovor vključuje izpustitev palestinskih žensk in otrok (!) iz izraelskih zaporov in da bo število izpuščenih raslo postopoma, so sporočili iz Dohe. Izraelska vlada je potrdila, da so pripravljeni za vsakih deset izpuščenih talcev za en dan prekiniti obstreljevanje Gaze.

Čas za humanitarno pomoč

Štiridnevni premor bodo izkoristili tudi za dobavo humanitarne pomoči v Gazo. Izrael naj bi dovolil, da več sto tovornjakov s humanitarno pomočjo pride v Gazo. Doslej so namreč Izraelci to ovirali oziroma blokirali. Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je poudaril, da je za EU nujno podpreti humanitarni odziv in da se ne sme pozabiti tudi na Zahodni breg, kjer so razmere prav tako vse slabše. Dodal je, da bi morali okrepiti tudi politična prizadevanja za dosego rešitve dveh držav. Opozoril je še, da v Gazi primanjkuje osnovnih potrebščin - hrane, vode in zdravil. Humanitarna pomoč v obliki hrane zdaj pokrije le deset odstotkov potreb, je še dejal. EU bo po njegovih napovedih povečala denar za Gazo na več kot sto milijonov evrov, podprla bo tudi partnerje na terenu, ki ljudem delijo hrano in vodo. Za Gazo naj bi, kot je še povedal Lenarčič, bilo doslej izvedenih 15 humanitarnih zračnih mostov. Tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je poudarila, da bodo premor po najboljših močeh skušali izkoristiti za povečanje humanitarne pomoči.

Dogovor so pozdravile še številne druge države, med njimi tudi Rusija. Združeni narodi so dogovor pozdravili kot pomemben korak, a so opozorili, da bo treba storiti še veliko več. Tudi ameriški predsednik Joe Biden je pozdravil dogovor, saj da se bodo nekateri talci lahko vrnili k svojim družinam. Oglasila se je slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon. Dogovor je označila za pozitiven premik "tako v luči nesprejemljivega trpljenja civilistov kot tudi humanitarnega položaja. Vrnitev talcev, žensk in otrok in omogočanje nujne humanitarne pomoči utirata pot za nadaljnje iskanje rešitve".

Napadi so se nadaljevali

Kljub dogovoru o začasnem premirju so se danes napadi izraelske vojske še nadaljevali. Vojska je sporočila, da se v Gazi spopada s pripadniki Hamasa. Ponovno je izvedla napade na begunski taborišči Džabalija in Nuseirat ter na bolnišnico Kamal Advan. Po podatkih palestinskih oblasti je bilo ubitih več deset Palestincev. V novi raciji, ki jo je Izrael izvedel na Zahodnem bregu, je bilo danes ubitih najmanj šest ljudi, so sporočili s palestinskega ministrstva za zdravje. Po navedbah Rdečega polmeseca so izraelske sile vdrle tudi v begunsko taborišče v Tulkaremu. Ranjenih je bilo okoli 26 ljudi, štirje so imeli strelne rane. V bolnišnici so oskrbeli tudi 26-letno Palestinko, ki so jo pretepli vojaki. Izrael se, kot opažajo tuje tiskovne agencije, na navedbe palestinskih oblasti o žrtvah ni odzval. Tudi sicer na Zahodnem bregu od začetka vojne beležijo porast nasilja. Izraelske sile so tam od 7. oktobra ubile prek 200 Palestincev. Tarča izraelskih napadov naj bi bilo danes tudi mesto Han Junis na jugu enklave Gaza. V ponedeljek in torek sta bila v spopadih v Gazi ubita dva izraelska vojaka, od pričetka ofenzive pa 73. V Gazi je bilo v izraelskih napadih doslej ubitih več kot 12.000 ljudi, med njimi številne ženske in otroci, razseljenih pa je kar 1,7 milijona prebivalcev palestinske enklave.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta