(PISMO IZ KIJEVA) Ljudje se vračajo, a varno še ni

Kijev je res postal mesto duhov. Toda v 45 dneh invazije agresorja na prestolnico se je tukaj poročilo 1439 parov. V tem času se je v Kijevu rodilo tudi 1189 otrok.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Oleksij Samsonov

Vedno živahni Kijev je že dober mesec prazen. Na ulicah skorajda ni ljudi, po cestah tu in tam pripelje kak avtomobil, v naglici zaradi kakšnega opravka, potem ko za sabo pusti cestno zaporo. Tam vojaško osebje preverja dokumente in prtljažnike. In če bi se radi izognili konfliktom, je priporočljivo, da se vedete lepo. Mnoge policiste so vpoklicali v vojsko, zato zdaj za varnost v mestu skrbijo prostovoljci iz enot za samoobrambo.

Prvi teden je bil nakup goriva pravi izziv. Zato so ljudje z ene strani reke Dneper na drugo hodili samo tedaj, če je bilo to zares nujno. To so večinoma počeli prostovoljci, ki pomagajo civilistom v stiski, in pripadniki enot za samoobrambo. Tisti, ki so v teh dneh zapustili svoj dom, so to storili v glavnem zato, da so odšli v trgovino in lekarno. Celo v prestolnici je primanjkovalo hrane in zdravil. Če je kdo že odšel na sprehod, je šel zato, da je sprehodil psa. Vse bančne poslovalnice, neživilske trgovine, lepotni saloni, fitnes centri in razne popravljalnice so bili zaprti. Javni transport skorajda ni deloval. Kijev je res postal mesto duhov.

Toda v 45 dneh invazije agresorja na prestolnico se je tukaj poročilo 1439 parov. V tem času se je v Kijevu rodilo tudi 1189 otrok.

Veliko prebivalcev se je v zadnjih dneh vrnilo v mesto, toda mestne oblasti Kijevčane pozivajo, naj se še nekaj časa ne vračajo domov. Mesto mora biti pripravljeno na obrambo. Umik ruskih sil ne pomeni, da je sovražnik opustil idejo, da bi "zasedel Kijev v dveh dneh". "Zdi se, kakor da je zdaj v mestu bolj varno, toda ne pozabite, da smo še vedno v vojnem stanju," opozarja kijevski župan Vitalij Kličko.

Da bi normalizirali promet, ki se je občutno okrepil, so odprli še tretji most, ki povezuje levo in desno obrežje mesta. Število javnih transportnih linij se postopno povečuje. V mestu trenutno deluje enajst trolejbusnih linij in enajst tramvajskih. To je desetkrat manj kot prej, a je več kot nič. Deluje tudi podzemna železnica, čeprav v okrnjenem obsegu - en vlak na uro namesto na dve do tri minute kot v predvojnih časih.

Dobra alternativa javnemu transportu je izposoja koles in skuterjev. Svoja vrata so znova odprli tudi frizerji, zato na ulicah ni več videti ljudi z neurejenimi lasmi. Odprtih je tudi nekaj gostinskih lokalov, v katerih je mogoče popiti kavo, pekarn, kjer lahko prebivalci kupijo sveže pečen kruh, ter servisnih delavnic za avtomobile in računalnike, trgovin z oblačili in čistilnic. Ni ravno veliko, toda prebivalci si lahko zdaj naložijo aplikacijo, s pomočjo katere lahko izvedo, kje je v bližini kaj odprtega.

Oleksij Samsonov

V Kijevu smo spet priča nečemu, na kar smo v tridesetih letih pozabili - ravni radioaktivnega sevanja v zraku. Černobil se je vrnil v svojo temno preteklost, potem ko so se ruski vojaki samomorilci odločili skopati rove v kontaminiranem gozdu okoli jedrske elektrarne. Na srečo mesto za zdaj ni ogroženo - okupatorji so radioaktivni prah odnesli s seboj na svojih uniformah in v svojih telesih.

Toda ob devetih zvečer se življenje še vedno popolnoma ustavi, saj se tedaj začne policijska ura, ki traja vse do šeste ure zjutraj. V tem času se prebivalci Kijeva najbolj zavejo vojne. Sovražnik ponoči izstreli največ raket, mesto tedaj preletavajo izvidniška letala. Zdaj je že veliko bolje, toda še vedno je mogoče slišati eksplozije. Te so večinoma posledica deaktiviranja neeksplodiranih min in bomb.

Kijev je na srečo še vedno precej oddaljen od vsega množičnega uničevanja. V 45 dneh ruske invazije na Ukrajino je v Kijevu življenje izgubilo 89 civilistov, med njimi tudi štirje otroci. Ranjenih je bilo 398 ljudi, med njimi dvajset otrok. Mesto vodi tudi seznam poslopij in krajev, ki so bili poškodovani v zračnih napadih. Od 24. februarja je bilo v napadih okupatorja poškodovanih 208 stanovanjskih poslopij različnih vrst, 44 šol, 29 vrtcev in ena sirotišnica. Poškodovanih je bilo še enajst administrativnih poslopij.

Prebivalci mesta so ovili vse pomembne spomenike v Kijevu, da so jih zaščitili pred peskom. Kijevčani niso mirni, ne počutijo se povsem varni, saj je lahko njihovo mesto še vedno tarča izstrelkov dolgega dosega.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.