Plavajoča želva za bogate

DR
29.11.2022 05:00

Na plovilu bo dovolj prostora za hotele, nakupovalna središča, parke in celo pristanišče za manjše ladje in letala, s katerimi naj bi se na terajahto v slogu pripeljali gosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Terajahta Pangeos se na pot nikoli ne bi odpravila iz pristanišča in tudi nikoli ne bi plula po nekem načrtu, ampak bi preprosto plula naokrog, njen cilj pa bi bilo potovanje samo.
Lazzarini Design Studio

Obstaja v gospodarski krizi kaj bolj ekscentričnega od superjahte? Seveda, terajahta, kot se imenuje jahta, ki je še večja od super-, mega- in gigajaht. Najnovejše luksuzno plovilo, ki za zdaj obstaja samo na papirju oziroma risalnih deskah, se imenuje Pangeos, po supercelini Pangei, ki je obstajala pred 200 do 335 milijoni let. In če se vam to zdijo visoke številke, počakajte, da slišite, koliko bo stala njena gradnja - po navedbah oblikovalskega studia Lazzarini kar osem milijard dolarjev. To ni prav nič čudnega, saj bo, če bodo zbrali dovolj denarja, da jo bodo lahko zgradili, največje plovilo na svetu. Terajahta Pangeos je videti kot skrivališče kakega negativca iz filmov o Jamesu Bondu. Dolga bi bila 550 metrov in široka 610 metrov.

Na plovilu, ki bo po besedah predstavnikov podjetja Lazzarini pravo plavajoče mesto, bo dovolj prostora za hotele, nakupovalna središča, parke in celo pristanišče za manjše ladje in letala, s katerimi naj bi se nanj v slogu pripeljali gosti. V slogu pa bo tudi vse drugo, glede na to, da bo imela jahta obliko velikanske želve, poroča CNN. Seveda take jahte ni mogoče zgraditi povsod. Mesto, kjer bi bilo to mogoče, trenutno ne obstaja. Oblikovalci menijo, da bi bila idealna lokacija za to pristanišče v gospodarskem mestu kralja Abdulaha, okoli 130 kilometrov severno od Džide na zahodu Savdske Arabije. Da bi lahko sploh začeli graditi tako jahto, bi morali na območju enega kvadratnega kilometra poglobiti morsko dno ter okoli njega zgraditi krožni jez.

Pangeos je razdeljen na četrti. Videti je kot pravo mesto s pristaniščem in glavnim trgom, okoli katerega stojijo poslopja. Zgornji del ogrodja bi bil obdan z vrtovi in bi služil kot pristajališče za letala. Pod bivalnim delom naj bi bilo nameščenih 30 tisoč celic, ki bi ladjo držale na površju. Klet bi bila izdelana iz jekla. Ugrez jahte bi bil 30 metrov, plula pa bi lahko s hitrostjo petih vozlov, čeprav naj bi njena krila črpala energijo sile upora in valov, ki se lomijo ob ladjo. Na strehi bi bili nameščeni solarni paneli, ki naj bi proizvedli dovolj elektrike za vso jahto. Pangeos se na pot nikoli ne bi odpravil iz pristanišča in tudi nikoli ne bi plula po nekem načrtu, ampak bi preprosto plula naokrog, njen cilj pa bi bilo potovanje samo.

Predstavniki oblikovalskega studia Lazzarini po navedbah televizije CNN upajo, da bodo lahko to ladjo velikanko začeli graditi leta 2033. Gradnja naj bi trajala osem let. Če bi radi, da bi bila terajahta Pangeos zagrajena, lahko tudi sami prispevate nekaj denarja. Kupite lahko denimo vstopnico za virtualni ogled ladje, ki stane 16 dolarjev, ali nezamenljivi žeton za bivanje v VIP-apartmaju, za katerega boste odšteli 169 dolarjev. Seveda gre za virtualni apartma. Lahko pa ta denar vplačate kot polog za pravi apartma, če si ga le lahko privoščite. Četudi cena še ni znana, je jasno, da bo pregrešno visoka. No, najprej pa morajo snovalci zbrati nekaj manj kot osem milijard dolarjev oziroma evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta