Po potresu v Afganistanu še poplave in plazovi

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
23.06.2022 12:41

Pomoč so ponudili Združeni narodi in Evropska unija, ne pa tudi Združene države Amerike.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marsikje ni ostal niti kamen na kamnu.
Epa

Reševalci se borijo s časom in močnim deževjem, da bi dosegli odrezana območja na vzhodu Afganistana, ki jih je v sredo prizadel močan potres, v katerem je umrlo najmanj tisoč ljudi, več tisoč pa jih je ostalo brez strehe nad glavo. Potres z magnitudo 5,9 je na vzhodu države porušil daljnovode in oddajniške stolpe. Zaradi močnega deževja pa so območje potresa prizadele tudi poplave in plazovi, ki so še dodatno otežili dostop do prizadetih krajev, je dejal vodja informacijskega oddelka v močno prizadeti provinci Paktika Mohamad Amin Huzajfa.

Nesreča predstavlja velik logistični izziv za novo afganistansko talibansko vlado, ki je od prevzema oblasti izolirana od večjega dela sveta. Državi so namreč mednarodne organizacije po talibanskem prevzemu oblasti avgusta lani zmanjšale dobavo pomoči. V ZN so že pred potresom opozarjali na hudo humanitarno krizo, ki ogroža celotno prebivalstvo. Za zdaj so pomoč ponudili Združeni narodi in Evropska unija, Združene države Amerike pa še ne.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta