Po zastrupitvah z gazirano pijačo: Na Hrvaškem skrbi predvsem primer fanta, ki bo imel "težko življenje"

A.L.
09.11.2023 09:45

Predstojnika Klinike za interne bolezni KBC Zagreb skrbi predvsem en primer.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Fant je živ, a bo imel težko in zapleteno življenje, njegov požiralnik je zelo ozek."
Reuters

Nekdanji minister za zdravje in sedanji predstojnik Klinike za interne bolezni KBC Zagreb Rajko Ostojić je sinoči za N1 komentiral primere zastrupitev z gaziranimi pijačami. Poudaril je, da je bil zabeležen le en hujši primer, novi primeri, ki so se pojavili v zadnjih dneh, pa so bili blagi. "Vsi bolniki so bili odpuščeni iz KBC. Zdi se, da se zadeve umirjajo," je dodal in opisal simptome, ki so jih imeli bolniki. "Bolečine v žrelu, oteženo požiranje, posneli smo tudi fotodokumentacijo." Vsi so imeli blago vnetje in so brez morebitnih zapletov, včeraj so jih že odpustili domov, počutijo se dobro. Ostojić je ob tem poudaril, da živimo v svetu lažnih novic in spomnil na "resen" portal, ki je poročal, da so v pijačah našli kisline. "To ni res," zatrjuje.

Predstojnik klinike je potrdil, da obstaja tudi možnost, da je bil kdo le prehlajen in si je napačno razlagal simptome ter da njegovo stanje nima nobene zveze z zastrupitvijo z gazirano pijačo. Ob tem je omenil tudi zaskrbljujoč primer fanta, ki je pred dvema mesecema spil pijačo, takoj po zaužitju pa se je pojavila krvavitev. "Danes ima stenozo, zožitev požiralnika, vsak teden delamo širjenje. Fant je živ, a bo imel težko in zapleteno življenje, njegov požiralnik je zelo ozek," je zaključil.

V dokumentu Kliničnega centra Ljubljana je mogoče prebrati, da je stenoza požiralnika "zožitev požiralnika, ki nastane kot posledica intrinzičnih bolezni požiralnika ali različnih ekstrinzičnih bolezni in lahko vodi do motenj požiranja, neprijetnega občutka pri požiranju, občutka zastajanja hrane v požiralniku ter do izgube teže".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta