Po drugem primeru suma zastrupitve po pitju brezalkoholne pijače na Reki hospitalizacije tudi v Zagrebu

STA, A.L., Va
07.11.2023 21:29

Hrvaški zdravstveni minister Vili Beroš je v torek zvečer obiskal pacienta v zagrebški bolnišnici, na novinarski konferenci pa povedal: "Imamo dve pijači v dveh mestih, polnjeni v dveh državah."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Potem ko so se v ponedeljek na Hrvaškem pojavila opozorila pred zastrupitvami zaradi uživanja sokov in mineralne vode svetovno znanega proizvajalca pijač, so iz bolnišnice na Reki danes sporočili, da so sprejeli bolnika zaradi suma opeklin požiralnika. Podoben primer se je na Reki zgodil že maja. Šlo naj bi za pijačo blagovne znamke Römerquelle.

Hrvaški uporabniki družbenih omrežjih so v ponedeljek popoldne objavljali opozorila ljudem, naj ne pijejo sokov in mineralne vode določenega proizvajalca pijač. Pri tem so pisali, da sta dve mladi osebi zaradi hudih opeklin želodca in požiralnika že morali obiskati bolnišnico na Reki.

Iz reške bolnišnice so danes potrdili, da so zaradi suma kemične poškodbe požiralnika hospitalizirali eno osebo. Pojasnili so, da je njeno zdravstveno stanje stabilno, diagnostika in zdravljenje pa še potekata.

Iz zavoda za javno zdravje primorsko-goranske županije so za reški Novi list medtem potrdili, da so v analizo že prejeli prve vzorce sokov in mineralne vode znanega proizvajalca pijač, ki so jih odvzeli v nekaterih reških kavarnah. Portal Index.hr pa je poročal, da je potrjena tudi hospitalizacija mladeniča v Zagrebu. Povedal je, da je popil brezalkoholno pijačo.

Beroš: "Najbolje je piti vodo"

Navedbe medijev je potrdil hrvaški zdravstveni minister Vili Beroš, ki je nocoj obiskal pacienta v zagrebškem kliničnem centru. Ena od zaužitih pijač je bila coca-cola.

"Prva poškodba je bila na Reki. Gre za hude poškodbe. Spremljajo njegovo stanje in je stabilno," je Beroš povedal na nocojšnji novinarski konferenci.

Pojasnil je, da je stabilno tudi stanje enega od pacientov v Zagrebu, medtem ko za tretjega še ne vedo, ali je razlog njegovih zdravstvenih težav pijača.

Minister Beroš je še dejal, da javnosti ne more posvariti pred pitjem določenih pijač. "Imamo dve pijači v dveh mestih, polnjeni v dveh državah," je pojasnil. "Najbolje je piti vodo," je svetoval.

Hrvaški zavod za javno zdravstvo (HZJZ) medtem analizira vzorce z Reke, je potrdil ravnatelj HZJZ Krunoslav Capak. "Gre verjetno za neka korozivna sredstva in najpomembneje je, da ugotovimo, ali so v tej pijači kakšni tujki, ker napitek sam po sebi ne more povzročiti takšnih poškodb," je povedal Capak. 

Kot je pred tem poročal hrvaški časnik Jutarnji list, je mladenič, ki je na opazovanju v zagrebškem kliničnem centru zaradi poškodbe požiralnika, pil coca-colo. Kupil jo je v plastenki, ki je bila polnjena na Hrvaškem, in sicer na prodajnem avtomatu na zagrebški naravoslovno-tehniški fakulteti. Druga oseba naj bi bila po pisanju Jutarnjega lista kupila napitek v eni od poslovalnic večje trgovske verige v Zagrebu.

Römerquelle polnijo v Avstriji, polnilnica Coca-Cole je na Hrvaškem.

Hrvaška policija primer z Reke že preiskuje

Navedbe hrvaških medijev, da naj bi šlo v reškem primeru za pijačo znamke Römerquelle, so danes potrdili tudi iz družbe Coca-Cola, ki je lastnik te blagovne znamke.

"Zavedamo se osamljenega primera, povezanega z eno stekleničko Römerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330 ml," so sporočili iz Coca-Cole.

Obenem so izrazili globoko zaskrbljenost in zaželeli hitro okrevanje bolniku ter sporočili, da so "popolnoma odprti za sodelovanje z vsemi pristojnimi organi".

Primer sta sicer prevzela državno tožilstvo in hrvaško notranje ministrstvo, ker je za nadzor vode, ki jo polnijo v Avstriji, odgovorna sanitarna inšpekcija državnega inšpektorata, so za hrvaški časnik Jutarnji list pojasnili s hrvaškega ministrstva za zdravstvo.

Hrvaška policija primer že preiskuje. Kot so sporočili, so prijavo prejeli 4. novembra, potem ko je gostu enega od gostinskih lokalov v središču Reke postalo slabo med pitjem brezalkoholne pijače in so ga morali odpeljati v bolnišnico. Dodali so, da razen še enega dogodka izpred časa niso prejeli nobenih drugih podobnih prijav.

Primer opeklin požiralnika po pitju mineralne vode v eni od restavracij so na Reki namreč imeli že maja, ko je zdravniško pomoč morala poiskati ena oseba.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta