Novi primeri suma zastrupitve z gaziranimi pijačami na Hrvaškem: Kaj je pokazala analiza odvzetih vzorcev?

Va
08.11.2023 11:30

V KBC Zagreb je bilo včeraj na opazovanju 6 bolnikov zaradi suma, da so prišli v stik s korozivno snovjo. En primer tudi v Varaždinu. Potrebna je previdnost, ni pa razloga za paniko, pravi minister za zdravje Vili Beroš.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je ilustrativna. 
Profimedia

"Imamo nekaj novih bolnikov, štiri v KBC Zagreb, eden je na opazovanju v bolnišnici v Vinogradski ulici in sumi se, da je bil v stiku s kemijskimi elementi. En bolnik je v Varaždinu. Vsi imajo blažje simptome in večina jih bo odpuščena v domačo oskrbo," je danes v Zagrebu povedal hrvaški minister za zdravje Vili Beroš

Sum na korozivno snov

Dva primera sta povezana s konzumiranjem določenih pijač, je povedal, ozadje ostalih primerov še ni jasno. "Ni razloga za paniko, za previdnost pa," pravi minister.

Predstojnik urgence KBC Zagreb Ivan Gornik je za poročila HTV-ja povedal, da so imeli včeraj na opazovanju 6 ljudi zaradi suma, da so konzumirali korozivne snovi. Pri dveh so potrdili blažje poškodbe sluznice.  

Kot je znano, je bil prvi primer zastrupitve potrjen na Reki, sinoči pa so se zgodile tudi prve hospitalizacije v Zagrebu. Prizadeti ljudje, v glavnem mlajši, so pili dve gazirani pijači: römerquelle in coca-colo proizvajalcev v lastništvu Coca-Cole.   

Hrvaški zavod za javno zdravstvo je medtem pregledal vzorce iz 16 primerkov, ki so jih vzeli iz prometa. Po še neuradnih podatkih je analiza potrdila "določene nepravilnosti".    

Trgovski družbi začasno prepovedali promet s sumljivimi proizvodi 

Sanitarna inšpekcija je medtem opravila nadzor v gostinskih objektih in pri distributerjih na Reki. Odvzeli so štiri vzorce, v vseh primerih znamke Römerquelle. Niso pa v inšpekcijskem nadzoru odkrili sumljive serije Römerquelle Emotion Blueberry Pomegranate, 330 ml.

Po dogodkih v Zagrebu so odvzeli tudi po en vzorec Coca-cola, Original taste, 500 ml, iz samopostrežnega aparata, dva vzorca Coca-cola, 2 l, Original taste in Zero, pa iz maloprodajne trgovine. Vsi vzorci so v analizi na Hrvaškem zavodu za javno zdravstvo. Sanitarna inšpekcija je opravila tudi nadzor v trgovski družbi z območja Zagreba in ji začasno prepovedala promet s sumljivimi proizvodi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta