(PORTRET TEDNA) Ludwig, župan iz blokovskega naselja

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
18.10.2020 13:34

Zadnjih deset let se avstrijska prestolnica uvršča v vrh najrazličnejših svetovnih lestvic kot mesto, kjer je življenje najprijetnejše. Za to imata zasluge tudi Michael Ludwig in SPÖ, ki mestu vlada praktično že sto let

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Župan Michael Ludwig se še odloča, s kom bo njegova SPÖ vladala v avstrijski prestolnici.
Antonio Bronic

Veliki zmagovalec minulih nedeljskih volitev v glavnem mestu Avstrije je dosedanji župan Michael Ludwig iz vrst avstrijske socialdemokratske stranke SPÖ. Njegova SPÖ, ki je sicer na državni ravni v opoziciji, je med dvanajstimi strankami in listami z njegovim imenom na vrhu prepričljivo zmagala z 41,6 odstotka glasov. To je za dobri dve odstotni točki več kakor na zadnjih deželnozborskih volitvah leta 2015.

Še več je pridobila konservativna ljudska stranka ÖVP, ki jo vodi kancler Sebastian Kurz. Na Dunaju je bil na vrhu njene liste finančni minister Gernot Blümel. Z 20,4 odstotka glasov je celo več kot podvojila rezultat izpred petih let (za 11,2 odstotne točke) in prehitela Zelene. Od 23 okrožij mesta so turkizni celo osvojili dve, med njimi tudi tisto v strogem središču okoli katedrale Svetega Štefana. No, druga okrožja so rdeča in pri tem mislimo na tradicionalno barvo socialistov. Čeprav je res, da je zavoljo pandemije novega koronavirusa celotni Dunaj že nekaj časa na rdečem seznamu. Na volitvah so zato imeli stroge protivirusne ukrepe in odprli so znatno več volišč kakor običajno, da bi se izognili gnečam. Tudi Zeleni so povišali volilni izid, in to za slabe tri odstotne točke, na 14,8 odstotka.

​Hud poraz desničarjev

Hud poraz so vknjižili desničarsko populistični svobodnjaki FPÖ. S skoraj 31 odstotki na prejšnjih volitvah so zgrmeli na le 7,1 odstotka podpore. Pri tem je treba povedati, da je njihov nekdanji voditelj, ki ga je kot vicekanclerja pred leti odnesla proslula afera Ibiza, Heinz-Christian Strache, nastopil s svojo volilno listo, kunštno imenovano Team HC Strache - Zveza za Avstrijo. To zelo spominja na nekdanje ime stranke pokojnega deželnega glavarja Koroške Jörga Haiderja, ki se je od svobodnjakov ločil in ustanovil BZÖ, kar je pomenilo Zavezništvo za prihodnost Avstrije. Ampak to le mimogrede. Strachejeva nova lista je pogorela, saj ji s 3,3 odstotka osvojenih glasov Dunajčani niso privoščili niti prestopa petodstotnega volilnega praga deželnega parlamenta. V kandidaturo Stracheja so bile uprte oči zunanjih opazovalcev, saj bi njegov uspeh ali neuspeh lahko napovedal, kako se bo skrajno desničarska politika obnesla v bližnji prihodnosti Avstrije. Ludwig, ki je znan antifašist, kakor so po večini vsi dunajski socialdemokrati, je že pred volitvami izločil kakršno koli oblikovanje mestne oziroma deželne vlade s svobodnjaki. To sicer v Avstriji ni več tako samoumevno, kot je bilo še pred nekaj leti. Na Gradiščanskem SPÖ pod vodstvom nekdanjega obrambnega ministra Hansa Petra Doskozila vlada prav v koaliciji s svobodnjaki. V dunajskem deželnem zboru je spet liberalni Neos, ki je vknjižil 7,4 odstotka glasov. To je kanček več kot prej (za 1,3 odstotne točke).

Michael Ludwig in mestna ministrica za kulturo Veronica Kaup-Hasler na enem od nastopov
C.jobst/pid

Zaradi koronavirusa je bilo kar 40 odstotkov glasov oddanih po pošti. Udeležba na volitvah je bila med 1,133 milijona volilnih upravičencev 65,3-odstotna. SPÖ bo v stočlanskem deželnem zboru dobila 46 poslanskih mandatov, kar pa ne bo dovolj za njeno samostojno vladanje avstrijski prestolnici pod županom Michaelom Ludwigom, ki ga morajo poslanci sicer še potrditi. Treba je vedeti, da je SPÖ na Dunaju najuspešnejša stranka v vsej zahodni Evropi. Kajti z izjemo nacizma, ko volitev niti ni bilo, je na oblasti v avstrijski prestolnici več kot sto let. Doslej je SPÖ na Dunaju zadnjih deset let sovladala z Zelenimi, in to precej uspešno, saj se je Dunaj v tem desetletju redno uvrščal v vrh svetovnih lestvic prestolnic ali mest, ki ponujajo najkakovostnejše oziroma najudobnejše življenje. Tukaj ima zasluge tudi Ludwig, ki je, preden je postal župan leta 2018, vodil oddelek oziroma ministrstvo na Dunaju, pristojno za tako imenovana socialna oziroma blokovska stanovanja. Teh je na Dunaju 200 tisoč in v njih živi okoli 500 tisoč ljudi. Najemnine v teh stanovanjih so v povprečju za petino nižje od tržnih. Pa še to izračunavajo na podlagi dohodkov in upoštevajo socialni položaj. Da ne bi kdo mislil, da prebivalci teh stanovanj nosijo kakršno koli stigmo. Ta stanovanja imajo izjemno pozitiven imidž, kajti Dunaj v nasprotju z večino drugih zahodnih prestolnic, recimo Parizom, ne pozna getov ali divjih predmestij. Pred Ludwigom je za socialno gradnjo in stanovanja skrbel Werner Faymann, tudi SPÖ, ki se je s te pozicije zavihtel na kanclerski stolček. Za nameček je Ludwig tudi odraščal v takem okolju, kakor se za vodilnega socialista oziroma socialdemokrata pravzaprav tudi spodobi, kot nam je pripomnila koroška Slovenka, ki živi na Dunaju, Angelika Mlinar.

Häuplov naslednik

Ludwig je, kot omenjeno, na župansko mesto na Dunaju prišel maja 2018. Tedaj volitev ni bilo, saj je njegov predhodnik, legendarni župan Michael Häupl, seveda tudi iz SPÖ, zavoljo bolezni oziroma starosti odstopil pred koncem mandata. SPÖ je določila naslednika, ki je bil Michael Ludwig. Ta je januarja 2018 na volitvah za predsednika dunajske SPÖ premagal Andreasa Schiedra. Tega so mnogi v stranki prej videli za Häuplovega naslednika. Ludwig je dobil dokaj prepričljivih 57 odstotkov glasov, Schieder je nato postal evropski poslanec.

Mediji v Avstriji označujejo 59-letnega Ludwiga v primerjavi s Häuplom, ki naj bi bil kričav rogovilež, kot ga opisuje avstrijski liberalni dnevnik Der Standard, za veliko bolj umirjenega, sproščenega in kontroliranega. Baje je v javnosti le enkrat povzdignil glas, in to proti Stracheju. Ludwigov politični in življenjski moto naj bi bil, da "pogovor zbližuje ljudi". Njegova strankarska kolegica iz državnega sveta Ana Blatnik pravi, da je Häuplu podoben v tem, da je njegova politična linija čvrsta: "Ludwig je odličen politični strateg. Nekateri sicer pravijo, da bo morda Zelene v koaliciji zamenjal z ÖVP, vendar menim, da še ni nič odločeno. Z neoliberalnim Neosom dvomim, da bo šel, ker bi bila večina precej krhka. Mislim, da je odprt za pogovore o koaliciji tako s konservativci kot tudi z Zelenimi. Ludwig je pragmatik in bo pri koalicijskih pogajanjih najprej gledal na koristi Dunaja. Ne bi hotela ničesar napovedovati."

SPÖ se je namreč v predvolilnem boju zamerila glavna kandidatka Zelenih, dosedanja dunajska podžupanja Birgit Hebein. Predstavila je projekt novih pešaških con v mestu, brez motornega prometa, toda v SPÖ jim ni bilo všeč, da se ni o tem z njimi nič pogovorila.

Ludwig je na dunajski univerzi končal študij političnih ved in zgodovine. Disertacijo je leta 1992 opravil na temo SED - vladajoče vzhodnonemške partije. Z življenjsko izvoljenko Irmtraud Rossgatterer se je poročil šele avgusta 2018. Otrok nimata. Je pa znano, da Ludwig - ali pa otrok v njem - še zmeraj vsak dan pokliče svojo mamo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta