Poslanci na prisilnem dopustu

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
09.09.2019 17:19

Britanski parlament bo na zahtevo premierja Borisa Johnsona naslednjič zasedal manj kot tri tedne pred napovedanim brexitom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Borisa Johnsona vedno bolj boli glava.
Reuters

Niso si želeli dopusta, a nanj morajo. Natanko 650 poslancev spodnjega doma britanskega parlamenta je od danes pa do 14. oktobra formalno na prisilnem dopustu, ki ga je s tako imenovano prorogacijo in blagoslovom kraljice Elizabete II. izsilil predsednik vlade Boris Johnson. Ko je zahteval začasni suspenz dela parlamenta, kar je sicer v Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske precej običajna praksa, je imel v mislih, da bo lahko v dneh do sredine prihodnjega meseca samovoljno odločal o najpomembnejšem britanskem političnem dogodku po drugi svetovni vojni, za zadnji dan oktobra napovedanem odhodu Združenega kraljestva iz Evropske unije. Toda pri tem je podcenil člane poslanske zbornice: prejšnji teden njegovih načrtov ni minirala samo opozicija, temveč tudi 21 članov vladajoče konservativne stranke, ki so podprli zakon o preprečitvi brexita brez dogovora. Podobno so storili tudi člani gornjega doma parlamenta, lordske zbornice, in včeraj je zakon podpisala še kraljica.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta