Potomka Slovencev v ZDA: S potico proti Beli hiši

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
11.12.2018 18:03

Amy Klobuchar ni samo dolgoletna senatorka, omenjajo jo tudi kot kandidatko za predsednico ZDA.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Amy Klobuchar nosi dekliški priimek, ki ga je v ZDA prinesel njen praded, ki je bil iz Bele krajine.
EPA

Ko je govora o povezanosti Združenih držav Amerike in Slovenije, seveda vsakdo najprej pomisli na sedanjo prvo damo, Sevničanko Melanio Trump, rojeno Knavs. Toda prav lahko se zgodi, da bo kmalu na vrata Bele hiše trkala še ena Slovenka, no, vsaj po prednikih, dolgoletna demokratska senatorka iz zvezne države Minnesota Amy Klobuchar.
Novembra je bila 58-letna Klobucharjeva na tako imenovanih vmesnih volitvah izvoljena za še tretji šestletni mandat v stosedežnem senatu, zgornjem domu ameriškega parlamenta. V svoji zvezni državi je zmagala s 60 odstotki glasov, kar je bila zmaga z najvišjo prednostjo med vsemi 35 senatorji, ki so jih volili letos. Toda mediji so jo vsaj tako kot zaradi prepričljivega volilnega triumfa opazili na septembrskem senatnem zaslišanju kandidata za vrhovnega sodnika Bretta Kavanaugha, ki ga je nekaj žensk obtoževalo spolnega nadlegovanja. Kandidat za enega od devetih vrhovnih sodnikov ZDA ji je namreč na vprašanje, ali je bil kdaj tako pijan, da se ni spomnil svojih dejanj, odgovoril s protivprašanjem, ali je bila kdaj ona. Kasneje se je opravičil, toda ta debata jo je naredila bolj slavno kot dolga leta senatorskega, pred tem pa še tožilskega dela. Med drugim je našla svoje minute v izredno popularni televizijski oddaji Saturday Night Live. O njej poročajo tudi na televiziji CNN in v časniku New York Times.
Zdaj jo mediji omenjajo kot eno najresnejših demokratskih kandidatk za predsedniške volitve leta 2020 - če se bo tako odločila. Po anketah je četrta najbolj priljubljena med morebitnimi kandidati za demokratsko nominacijo, dovolj premožna, da si to lahko privošči (na računu ima menda pet milijonov dolarjev), in prepričana, da ji lahko uspe. Svojih slovenskih korenin nikdar ne zanika, kljub četrtstoletnemu zakonu s pravnikom Johnom Besslerjem nosi dekliški priimek Klobucar (Klobučar), ki ga je v ZDA prinesel njen praded, ki je bil iz Bele krajine. Svojim sodelavcem in gostom rada postreže s potico in slovenskim vinom. (vb)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta