Požar na italijanskem Krasu ustavili in omejili, evakuacije preklicane

K. Š., STA
30.07.2022 10:39

Požar na italijanskem Krasu so do petka zvečer ustavili in omejili, so danes sporočili iz štaba notranjske civilne zaščite. Slovenski gasilci so se tako od tam umaknili in danes predvidoma tja ne bodo znova napoteni. Po poročanju Primorskega dnevnika je bila evakuacija, ki je veljala za več krajev na italijanski strani meje, preklicana.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Zjutraj je bila preklicana evakuacija, ki je veljala za Vrh v Občini Sovodnje ob Soči ter za Vižintine, Devetake in Poljane v Občini Doberdob. Po dveh dneh se lahko prebivalci omenjenih vasi vrnejo domov, piše Primorski dnevnik.

Obenem dodajajo, da so imeli z gašenjem požara, ki je v sredo zajel Brestovec in se v četrtek razširil na okolico, gasilci nekaj dela tudi v noči na današnji dan, saj je spet zagorelo nedaleč od jamarske koče na Vrhu.

V štabu civilne zaščite Notranjske so medtem danes navedli, da so se slovenski gasilci v petek ob 18. uri s kraja požara umaknili, danes pa tja ne nameravajo pošiljati nobene enote. Če bodo kolegi z italijanske strani vendarle potrebovali pomoč, pa imajo ljudi v pripravljenosti.

Primorski dnevnik poudarja še, da za prizadete vasi velja stanje pripravljenosti na morebitno novo evakuacijo. Zlasti v prihodnjih dneh bodo temperature namreč spet zelo visoke, obenem še naprej poteka sanacija pogorišča.

Z evakuacijami so zaradi ponovnega izbruha požara na Krasu v več krajih na italijanski strani meje pričeli v četrtek, na varno so umaknili več sto ljudi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta