Požari: Na slovenskem veleposlaništvu v Avstraliji nabavili zaščitno opremo, za Večer pojasnjuje Rifelj

Asja Lednik
09.01.2020 12:40

"Visoke temperature in izsušenost zemlje predstavljajo idealne okoliščine za nastanek in hitro širjenje požarov. Avstralski meteorološki urad napoveduje, da večjih padavin ne bo pred koncem poletja," pripoveduje veleposlanik Jurij Rifelj, ki dodaja, da to pomeni, da bo suša vztrajala še do marca.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

V Avstraliji, ki je še naprej v primežu uničujočih požarov, danes zaradi vročinskega vala pričakujejo novo poslabšanje razmer. Tamkajšnje oblasti opozarjajo, da so nekatera območja "šele na začetku" uničujoče krize ter prebivalce na ogroženih območjih pozivajo k evakuaciji, poročajo tuje tiskovne agencije. Portal 24 ur je včeraj poročal celo, da naj bi Canberro zapuščale "tudi družine slovenskih diplomatov. Veleposlanik Jurij Rifelj in namestnik vodje misije Andrej Kralj ostajata".
Kot nam je pojasnil Jurij Rifelj, bo "veleposlaništvo RS nadaljevalo s svojim delom, ne glede na okoliščine. V zadnjih dneh smo nabavili zaščitno opremo, ki zaposlenemu osebju omogoča opravljanje delovnih nalog tudi v primeru visoke onesnaženosti zraka. V primeru višje stopnje ogroženosti, ki bi resno vplivala na zdravje zaposlenih, bomo temu primerno prilagodili svoje delo, vendar bomo še naprej izvajali svoje delo".

Reuters

Suša bo vztrajala še nekaj mesecev

Sicer pa slovenski veleposlanik opozarja, da sezona požarov v Avstriliji še ni minila, ker se je poletje šele dobro začelo. "Problem je velika izsušenost zemlje, ker je bilo leto 2019, odkar izvajajo meritve, najbolj sušno leto v avstralski zgodovini. Tudi 36-mesečno obdobje od januarja 2017 do decembra 2019 je bilo najbolj sušno obdobje v zgodovini Avstralije. V temperaturnem smislu je bilo leto 2019 najtoplejše leto, odkar so v Avstraliji začeli meriti temperaturo zraka (+1,52°C nad povprečjem). Visoke temperature in izsušenost zemlje predstavljajo idealne okoliščine za nastanek in hitro širjenje požarov. Avstralski meteorološki urad napoveduje, da večjih padavin ne bo pred koncem poletja," pripoveduje Jurij Rifelj, ki dodaja, da to pomeni, da bo suša vztrajala še do marca. 

Reuters

Slovenci se na veleposlaništvo še niso obrnili

Slovencem, ki bodo v tem času potovali v Avstralijo, Rifelj svetuje, da si predhodno podrobno preberejo informacijo o Avstraliji na spletni strani ministrstva za zunanje zadeve. "Tisto, kar lahko dodamo, je, da se bo na območjih, kjer so se že do sedaj pojavljali požari, visoka požarna ogroženost nadaljevala vse do konca poletja. V večjih mestih, ki se nahajajo relativno blizu požarov, Sydney, Melbourne, Adelaide in Canberra, pa obstaja velika možnost onesnaženja zraka z dimom. Zaradi svoje geografske lege je tozadevno še zlasti izpostavljena Canberra."

EPA
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta