Poznate ljudi, ki so okuženi, člani istega gospodinjstva pa ne? Znanstveniki so našli odgovor, zakaj do tega pride

A.L.
11.11.2021 13:41
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Gotovo poznate primere ljudi, ko se nekdo okužbi s covidom-19, eden ali več članov istega gospodinjstva pa kljub temu ni pozitivnih. Znanstveniki verjamejo, da so našli odgovor na vprašanje, zakaj do tega pride. Kot pojasnjujejo, obstajajo ljudje, ki se z virusom okužijo, a svoje že v najzgodnejši fazi bolezni opravijo limfociti T. Gre za pomembno odkritje, ki bi lahko utrlo pot novi generaciji cepiv, usmerjenih k limfocitom T, ta pa bi po mnenju znanstvenikov lahko omogočala tudi daljšo imunost, piše Guardian.

"Vsak pozna  anekdote o ljudeh, ki so bili izpostavljeni okužbi, a ji niso podlegli. Nismo vedeli, ali se je tem ljudem res uspelo izogniti okužbi ali pa je njihovo telo odstranilo virus, še preden bi ga lahko odkrili s testi," je dejal imunolog Leo Swadling z University College London.

limfociti T po navadi zagotavljajo dolgotrajnejšo imunost

Najnovejša študija je v prvem valu epidemije spremljala znake okužbe zdravstvenih delavcev in odzivov njihovega imunskega sistema. Kljub velikemu tveganju izpostavljenosti virusu 58 udeležencev ni bilo nikoli pozitivnih na covid-19. Analiza njihove krvi je pokazala, da imajo višje število limfocitov T, ki se odzivajo na covid, kot pred pandemijo in višje število le-teh v primerjavi z ljudmi, ki virusu sploh niso bili izpostavljeni.

Raziskave kažejo, da imajo številni ljudje tako imenovane spominske limfocite T, ki so nastali po okužbah z drugimi sezonskimi koronavirusi, ki povzročajo prehlad, kar jih je kasneje dejansko zaščitilo pred covidom-19.

Rezultati študije so še posebej pomembni, ker limfociti T po navadi zagotavljajo dolgotrajnejšo imunost, ki običajno traja več let, v nasprotju z večmesečno zaščito, ki jo zagotavljajo razvita protitelesa.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta