Prebilič pred ofenzivo na Gazo: Zahod si zatiska oči, Izrael ima proste roke

Jon Knez Jon Knez
16.10.2023 08:45
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Napad Hamasa ne more legitimizirati brutalnega odgovora Izraela, meni Vladimir Prebilič. 
Reuters

Izraelska vojska je pripravljena na kopensko ofenzivo na Gazo, čaka na zeleno luč politike. Množice Palestincev zaradi izraelskega roka, ki se je medtem že iztekel, bežijo iz Gaze, humanitarna kriza je vedno večja, konvoji s pomočjo so obtičali na meji. Izrael medtem Gazo še naprej obstreljuje in po zadnjih podatkih je v teh napadih umrlo več kot 2500 ljudi. Združeni narodi vršijo pritisk na Izrael, naj ofenzivo odloži, dokler se civilisti ne bodo umaknili, tuji mediji pa poročajo, da je izraelska vojska akcijo preložila zaradi vremenskih razmer. Na območju Gaze naj bi trenutno bilo razseljenih okoli milijon ljudi, dobavo pomoči, vode, hrani in energentov pa Izrael pogojuje z izpustitvijo talcev Hamasa.

Prebivalci množično zapuščajo sever Gaze. 
Epa

Obramboslovec Vladimir Prebilič pravi, da je ravnanje Izraela zaskrbljujoče in da je napotek o evakuaciji severnega dela Gaze sarkastičen. "Gaza je že pred evakuacijo bila v kaosu, s preseljevanjem prebivalstva se to samo še stopnjuje. V južnem delu mesta se bo gostota prebivalstva podvojila. Izrael bi moral delovati previdno, dostojanstveno, slediti bi morali določilom mednarodnega humanitarnega prava. So močnejša stran, izvajajo napade, morali bi imeti moralno obligacijo, da bi ravnali preudarno, pa ni tako," je dejal.

Vladimir Prebilič: "Že priprave Izraela kažejo, da bo šlo za krvavo obračunavanje"
Robert Balen

Meni, da mednarodna skupnost ni reagirala, kot bi morala, obisk predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen pa da kaže, da skrb za civiliste v Gazi ni bila dovolj jasno izražena: "Nobene dileme ni, da na območju Gaze deluje Hamas, ki je skrajno gibanje. Tudi ni dileme, da je napad Hamasa na Izrael teroristično dejanje. Nekje pa je dilema. In sicer, Hamas predstavlja 20 tisoč ljudi od 2,3 milijona. Tukaj je treba potegniti ločnice. Niso vsi prebivalci Hamas. Te ločnice Izrael ne razume. Mednarodna skupnost bi morala na to veliko bolj jasno opozoriti. Napad Hamasa ne more legitimizirati brutalnega odgovora Izraela, ki je vseobsežna invazija na popolnoma razsuto območje. Mednarodna skupnost bi tudi morala kaj več narediti glede humanitarnega koridorja, ki še ni bil vzpostavljen. Vsi skupaj zremo v drugo smer in si zatiskamo oči, medtem ko ima Izrael proste roke, da stori z Gazo, kar želi. To niso vrednote, na katerih stojita tako EU kot zahodna civilizacija."

Izraelski tanki pred Gazo. 
Reuters
Posledice izraelskega bombardiranja. 
Reuters

O ofenzivi na Gazo, ki da je le še vprašanje časa, in o njenih posledicah Prebilič še pove, da površina Gaze meri 365 kvadratnih metrov, severni del okoli 125 kvadratnih metrov, tja pa vdira 300 tisoč vojakov. "Že priprave Izraela kažejo, da bo šlo za krvavo obračunavanje. Tanki, oklepniki in obstreljevanje kažejo, da želi Izrael enkrat za vselej izbrisati Hamas. A ta je razpršen po ulicah, hišah. Težko bo vojska našla sovražne elemente. Izraelska javnost od premierja Netanjahuja pričakuje, da izpolni obljubo po uničenju Hamasa. Upam, da bo kdo kaj pravočasno ukrenil. Edina država, ki ima vpliv na Izrael, so ZDA, ki pa so v podrejenem položaju. Vstopili so v predsedniško tekmo in znano dejstvo je, da kdor želi biti predsednik ZDA, potrebuje podporo judovskega lobija. Ujeti smo v situacijo, v kateri bi vsi želeli narediti veliko, bojim pa se, da nihče ne bo naredil kaj dosti. To daje Izraelu proste roke," je dejal.

Izraelski tanki pred kibucom Beeri nekaj dni po palestinskem vdoru v Izrael.
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta