Preiskovalci ZN: Rusija ukrajinskim zapornikom namerno odreka zdravstveno oskrbo, zdravniki celo sodelujejo pri mučenju

STA, A.L.
23.09.2024 20:11

Poročilo komisije med drugim vključuje pričanja nekdanjih ukrajinskih zapornikov v zaporu Olenivka v okupirani regiji Doneck.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Rusija ukrajinskim zapornikom namerno odreka zdravstveno oskrbo, zdravniki v enem od zaporov pa celo sodelujejo pri mučenju, piše v današnjem poročilu preiskovalne komisije Združenih narodov za Ukrajino.

Komisija je sicer že v preteklih poročilih opozorila, da Rusija na zasedenih ukrajinskih ozemljih krši človekove pravice in izvaja vojne zločine.

Predsednik komisije Erik Mose je danes pojasnil, da je mučenje postala običajna in sprejemljiva praksa, pri čemer ruske oblasti delujejo nekaznovano. Poleg mučenja in posilstev v zaporih ter posilstev žensk v okupiranih mestih je Mose obsodil tudi "pomanjkanje ustrezne zdravstvene pomoči tistim, ki jo nujno potrebujejo v centrih za pridržanje pod nadzorom Moskve".

Poročilo komisije med drugim vključuje pričanja nekdanjih ukrajinskih zapornikov v zaporu Olenivka v okupirani regiji Doneck. V eksploziji v zaporu julija 2022 je bilo ubitih več deset zapornikov. Kot so pojasnili nekdanji zaporniki, "več deset drugim, ki so utrpeli življenjsko nevarne poškodbe, ni bila zagotovljena takojšnja zdravstvena oskrba".

Pomagali naj bi jim le pridržani zdravniki iz ukrajinske vojske, vendar so morali delati v temi in brez opreme, pri čemer so za povijanje ran uporabljali, kar jim je ostalo v njihovih kompletih prve pomoči in rjuhe, je dejal Mose in dodal, da so mnogi nekdanji zaporniki utrpeli "hude ali nepopravljive telesne poškodbe in travme".

Komisija je sicer v poročilu opozorila tudi na posledice ruskih napadov na ukrajinsko energetsko infrastrukturo na zdravje civilistov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta