Preplah v Nemčiji: Par z vlaka odpeljali zdravniki, izkazalo se je, da nista okužena s smrtonosnim virusom

STA, M.R.
03.10.2024 11:58

V Hamburgu na severu Nemčije sta bili v sredo hospitalizirani dve osebi zaradi suma, da sta okuženi z nevarnim virusom marburg. Vendar pa sum na virus ni bil potrjen.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Policija je zaprla peron na postaji in odredila takojšnjo evakuacijo vlaka, na katerem je bil par.
Profimedia

Moškega in njegovo dekle so v sredo prepeljali na posebni oddelek za nalezljive bolezni v Hamburgu in dali v izolacijo zaradi suma, da sta okužena s smrtno nevarnim virusom marburg, ki lahko povzroči visoko vročino, notranje krvavitve in druge simptome.

Pristojne oblasti v Hamburgu so danes sporočile, da sum na virus marburg pri njiju ni bil potrjen in da so bili opravljeni testi negativni.

Oblasti so sicer pred tem sporočile, da je eden od njiju, študent medicine, nedavno delal v bolnišnici v Ruandi, kjer so zdravili ljudi, okužene z virusom marburg.

Oba sta v sredo prispela z vlakom na glavno postajo v Hamburgu in poročala o simptomih, podobnih gripi. Pred tem sta iz Ruande preko Etiopije z letalom prispela v Frankfurt, od tam pa z vlakom do Hamburga. Ker je moškega zaskrbelo, da se je okužil z virusom marburg, je poklical zdravstvene oblasti.

Par so z železniške postaje v posebnem vozilu odpeljali v bolnišnico. Policija v Hamburgu je zaradi tega za kratek čas zaprla peron na postaji in odredila takojšnjo evakuacijo vlaka, na katerem je bil par.

Bolnišnica v Hamburgu
Profimedia

Moškega, ki je bil v stiku z okuženo osebo v Ruandi, bodo še naprej opazovali do konca inkubacijske dobe, ki traja 21 dni, so še sporočile zdravstvene oblasti.

Ruanda se trenutno spopada z velikim številom primerov okužbe s tem virusom. Kot je v torek zvečer sporočilo tamkajšnje ministrstvo za zdravje, je od začetka izbruha konec septembra zaradi virusa umrlo enajst ljudi, število potrjenih primerov okužbe z virusom marburg v državi pa se je v enem dnevu povečalo za sedem bolnikov na skupno 36.

Virus marburg je zelo nevaren patogen, ki povzroča obliko hemoragične mrzlice, krvavitve in tudi odpoved organov. Je del tako imenovane družine filovirusov, v katero spada tudi virus ebola, ki je v preteklosti že večkrat pustošil v Afriki.

Naravni gostitelj virusa marburg so afriški sadni netopirji, živali pa lahko virus prenesejo tudi na ljudi. Virus se nato s človeka na človeka prenaša preko krvi ali drugih telesnih tekočin.

Za virus marburg ni cepiva ali protivirusnega zdravljenja, navaja Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

Virus je dobil ime po nemškem mestu Marburg, kjer so se tamkajšnji laboratorijski delavci leta 1967 okužili z dotlej neznanim virusom med preučevanjem opic.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta