Pri Bahmutu ubit novinar, ki je bil rojen v BiH

M.R., STA
09.05.2023 23:59

V Ukrajini je bil ubit 32-letni novinar francoske agencije AFP Arman Soldin, ki je bil rojen v Bosni in Hercegovini.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arman Soldin
Profimedia

O njegovi smrti je na Twitterju poročala agencija, za katero je delal. Ubit je bil v raketnem napadu v bližini Časov Jara, ki leži na obrobju Bahmuta, kjer trenutno še vedno potekajo srditi boji med ruskimi in ukrajinski silami. 

Pri AFP so še zapisali, da je bil Soldin v Ukrajini video koordinator in da so njegovo smrt videli drugi sodelavci agencije, ki pa v napadu niso bili poškodovani. "Njegova smrt je grozljivo opozorilo pred nevarnostmi in tveganji, ki so jim vsak dan izpostavljeni novinarji, ki poročajo o konfliktu v Ukrajini," so še dodali in izrazili sožalje družini.

Soldin je bil sicer rojen v Sarajevu, imel pa je tudi francosko državljanstvo. Svojo kariero pri francoski agenciji je začel v rimskem dopisništvu leta 2015, pozneje pa so ga premestili v London. Bil je med prvimi novinarji AFP, ki so bili po začetku ruske agresije 24. februarja lani poslani v Ukrajino. Tja je namreč prispel že 25. februarja 2022, tam pa je živel od lanskega septembra. Redno je poročal z bojišč na jugu in vzhodu države.

Ubitemu novinarju se je že poklonil francoski predsednik Emmanuel Macron. "Pogumno je bil od prvih ur konflikta na fronti, da bi ugotavljal dejstva in nas informiral," je na Twitterju zapisal Macron in dejal, da deli "bolečino njegovih sorodnikov in vseh njegovih sodelavcev".

Tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre je poudarila, da je novinarstvo temelj svobodne družbe. Ameriški državni sekretar Antony Blinken pa je dejal, da je v mislih z njegovo družino in bližnjimi ter s celotno družino AFP.

"Svoje življenje je posvetil obveščanju sveta o resnici. Njegova zapuščina in njegov namen bosta živela naprej," pa je v sporočilu ob smrti novinarja na Twitterju zapisalo ukrajinsko obrambno ministrstvo.

Sožalje je izrazil tudi koordinator odbora za zaščito novinarjev (CPJ) za Evropo in Srednjo Azijo Gulnoza Said ter ruske in ukrajinske oblasti pozval, naj temeljito raziščejo okoliščine novinarjeve smrti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta