Ukrajina trdi, da je sestrelila rusko raketo kinžal. Rusija naj bi nad Krimom sestrelila ukrajinsko raketo

STA, Gr.G.
06.05.2023 17:46

Raketo naj bi ukrajinske letalske sile sestrelile s pomočjo ameriškega sistema zračne obrambe patriot.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Član mobilne enote protizračne obrambe ukrajinske nacionalne garde.
Reuters

Ukrajinske oblasti so danes sporočile, da jim je med valom ruskih zračnih napadov v četrtek prvič uspelo sestreliti rusko hipersonično raketo kinžal. Raketo naj bi ukrajinske letalske sile sestrelile s pomočjo ameriškega sistema zračne obrambe patriot, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Ukrajinskemu ljudstvu čestitam za zgodovinski dogodek," je na Telegramu zapisal načelnik ukrajinskih zračnih sil Nikolaj Oleščuk in zatrdil, da je Ukrajini uspelo sestreliti rusko hipersonično raketo kinžal.

Ruski predsednik Vladimir Putin je rakete kinžal predstavil leta 2018 in jih označil za "idealno orožje". Dosežejo namreč lahko desetkratno hitrost zvoka, zaradi česar jih protiraketna obramba izredno težko prestreže.

Reuters

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je od začetka ruske invazije na Ukrajino večkrat pozval zaveznice k zagotovi orožja, zlasti tistega, ki bi ukrajinskim silam omogočil boljšo zračno obrambo.

Prve ameriške sisteme zračne obrambe patriot je Kijev prejel aprila. Premični sistem zračne obrambe, ki velja za enega najnaprednejših na svetu, se sicer lahko uporablja proti letalom, balističnim ter manevrirnim raketam.

Rusija naj bi nad Krimom sestrelila ukrajinsko raketo

Rusija pa je sporočila, da so njene sile sestrelile ukrajinsko raketo nad polotokom Krim, ki si ga je Moskva priključila leta 2014. Rusija je v zadnjih tednih zabeležila tudi porast sabotaž in vdorov brezpilotnih letalnikov, ki so po navedbah francoske tiskovne agencije AFP del priprav Ukrajine na pričakovano spomladansko ofenzivo.

"Sile zračne obrambe so nad Krim sestrelile balistično raketo. Raketa je bila izstreljena z ukrajinskim sistemom Grim-2. Škode ali žrtev ni bilo," je na družbenih omrežjih zapisal vodja ruskih okupacijskih oblasti na Krimu Sergej Aksjonov. Njegov svetovalec Oleg Krjučkov je pozneje povedal, da so sestrelili dve taki raketi, poročajo ruske tiskovne agencije. Po navedbah AFP teh trditev ni bilo mogoče neodvisno preveriti.

To je sicer že druga uradna potrditev nevtralizacije ukrajinske rakete tipa grim nad Krimom, potem ko so o prvem primeru poročali v aprilu. Rusija je v zadnjih tednih zabeležila porast vdorov brezpilotnih letalnikov in sabotaž, ki so po navedbah AFP del priprav Ukrajine na pričakovano spomladansko ofenzivo. Moskva je že obsodila ukrajinske "sabotaže", vendar Kijev doslej uradno ni prevzel odgovornosti za nobenega od incidentov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta