Proizvodnja potniških letal stagnira, več prevoznikov lani prenehalo leteti

Gregor Grosman Gregor Grosman
03.02.2021 21:09
Mnoge letalske družbe so zaradi pandemije novega koronavirusa zmanjšale svoje ambicije in močno oklestile razvojne načrte.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Motor prejšnje različice boeinga 737-900.
Reuters

Evropski letalski proizvajalec Airbus je lani sicer prejel naročila za 383 jeklenih ptic, vendar so jih naročniki 115 preklicali. Tako je Airbus ostal pri 268 novih naročilih, 65 odstotkov manj kot pred letom dni. Knjige naročil so sicer polne, konec leta je na izdelavo čakalo 7148 letal. Lani so jih naročnikom dobavili 566, kar je 34-odstotni padec na letni ravni.

Ameriški Boeing je v zadnjem lanskem četrtletju zabeležil 8,42 milijarde dolarjev čiste izgube. Na poslovne rezultate je vplival predvsem covid-19, kot tudi prizemljitev njihovih letal tipa 737 max, ki pa smejo po nedavni odločitvi EASE ponovno leteti tudi v evropskem zračnem prostoru.

V zadnjem četrtletju 2020 je Boeing dostavil le 59 komercialnih letal, 25 odstotkov manj kot v primerljivem predlanskem obdobju. Zaradi odpovedi naročil 737 max so bila takrat njegova neto zabeležena nova naročila globoko v minusu. Kar 1048 letal več je bilo odpovedanih kot naročenih. Na izdelavo jih sicer čaka preko 4000, skupna vrednost naročil znaša 234 milijard evrov.

Reuters

Koliko delovnih mest so zaradi pandemije izgubili evropski letalski prevozniki v letu 2020, kakšen vpliv imajo omejitve potovanj na izpuste ogljikovega dioksida v letalskem prometu in koliko potnikov je po izkušnjah nekaterih prevoznikov pozitivnih pri testiranjih na covid-19, preberite v jutrišnjem Večeru.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta