Protesti v Barceloni: Mariborčanki odsvetovali obisk centra mesta

BJ
18.10.2019 19:28

Zavoljo negotovosti v Kataloniji ne bo tudi klasičnega derbija prve španske nogometne lige na Nou Campu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

V Kataloniji poteka splošna stavka proti obsodbi devetih katalonskih voditeljev zaradi njihove vloge v poskusu odcepitve Katalonije od Španije leta 2017. Po podatkih španske policije je na ulicah več kot pol milijona protestnikov, poleg njih pa je v katalonsko prestolnico prispelo tudi okoli 20.000 udeležencev tridnevnega pohoda iz mest Vic, Girona, Tarrega, Tarragona in Berga. Pohod sta organizirali civilnodružbeni organizaciji ANC in Omnium Cultural, katerih voditelja Jordi Sanchez in Jordi Cuixart sta med obsojenimi na od devet do 13 let zapora zaradi vstajništva in zlorabe javnih sredstev. Podporniki katalonske neodvisnosti so blokirali promet na cestah, ki povezujeta Španijo in Francijo. Na letališču El Prat so odpovedali več deset letov.
O dogajanju v katalonski prestolnici smo danes po telefonu govorili z Mariborčanko Nermino Simončič. "Ulice so polne protestnikov, ljudje večinoma niso šli v službe, je pa večina gostinskih lokalov in trgovin odprta. Parki pa so zaprti in v njih se zbira policija. S strahom pričakujemo noč. V hotelu so nam odsvetovali, da bi zvečer šli v center ali na znamenito La Ramblo, češ da se obetajo izgredi," je povedala Nermina Simončič, ki je te dni v Barceloni na seminarju.
Medtem je španska nogometna zveza odpovedala El clasico, večni derbi med Barcelono in Realom Madridom, napovedan 26. oktobra na stadionu Nou Camp. V Barceloni je namreč v četrtek že četrto noč zapored izbruhnilo nasilje. Jezni protestniki so izzvali spopade s policijo, ki je odgovorila s solzivcem in gumijastimi naboji. Ranjenih je bilo več kot sto ljudi. Že v četrtek je katalonski predsednik Quim Torra sicer pozval k ustavitvi nasilja, da to ne bi škodilo ugledu gibanja za neodvisnost Katalonije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta