Prva nagrada Evropskega parlamenta za preiskovalno novinarstvo projektu Pegasus

Vanessa Čokl
14.10.2021 14:54
Zmagalo je razkritje, da so stranke izraelskega podjetja NSO Group od leta 2016 izvajale nadzor nad več kot 50.000 telefonskimi številkami in da to tehnologijo že leta sistematično zlorabljajo. Novinarji projekta Pegasus - več kot 80 poročevalcev iz 17 medijskih organizacij in desetih držav - so pregledali sezname telefonskih številk in dobili vpogled v ozadje tega nadzornega orodja, kar doslej v takšni meri še ni bilo mogoče.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nagrado bodo poslej podelili vsako leto, praviloma 16. oktobra oziroma na dan, ko je bila umorjena malteška preiskovalna novinarka Daphne Caruana Galizia.
Reuters

Novinarji projekta Pegasus, ki ga koordinira konzorcij Forbidden Stories, so na slovesnosti v Bruslju prejeli nagrado Daphne Caruana Galizia za dosežke v novinarstvu.

Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli je na podelitveni slovesnosti opozoril na zaskrbljujoče poskuse omejevanja medijske svobode v nekaterih državah članicah. Umor malteške novinarke Daphne Caruana Galizia, po kateri je nagrada dobila ime, je bil po besedah Sassolija, ki je bil nekoč tudi novinar, "prelomen trenutek za evropsko novinarstvo, za našo politiko in naše družbe, saj se je dotaknil samega jedra naše evropske identitete". Njena smrt je zaslužna za ponovni vzpon preiskovalnega novinarstva in "potrditev edinstvene moči novinarstva".

"S tem, ko ustvarja preglednost, preiskovalno novinarstvo volivcem omogoča sprejemanje informiranih odločitev. Zaščita in podpora novinarjev sta v vitalnem interesu demokratičnih družb," je izpostavil.
Obenem je predsednik Evropskega parlamenta opozoril na zelo skrb vzbujajoč razvoj dogodkov "v nekaterih državah članicah EU, kjer smo priča vse številnejšim poskusom utišanja kritičnih glasov in vplivanja na medijske institucije, pogosto z roko v roki s prekomerno lastniško koncentracijo in upadanjem pluralizma".

"Poiskati moramo učinkovite načine, da sankcioniramo tiste, ki omejujejo medijsko svobodo, in ustrezno kaznujemo tiste, ki grozijo ali napadajo novinarje. Predvsem moramo preprečiti spodkopavanje vladavine prava v naših državah članicah, saj je ta hrbtenica neodvisnega novinarstva," je še povedal.

Generalni sekretar Mednarodne zveze novinarjev in predstavnik 29-članske žirije Anthony Bellanger je  20.000 evrov vredno nagrado podelil predstavnikoma konzorcija Forbidden Stories Sandrine Rigaud in Laurentu Richardu, so sporočili iz Bruslja.

V konzorciju so moči združili novinarji, ki si prizadevajo za nadaljevanje preiskav novinarjev, ki so bili umorjeni, jim grozijo oziroma so v zaporu. V mrežo Forbidden Stories je vključenih več kot 30 partnerskih medijskih hiš iz vsega sveta in skoraj 100 novinarjev, ki verjamejo v sodelovalno novinarstvo. 

Zmagovalna zgodba, projekt Pegasus, je zaslužna za razkritje, da so stranke izraelskega podjetja NSO Group od leta 2016 izvajale nadzor nad več kot 50.000 telefonskimi številkami in da to tehnologijo že leta sistematično zlorabljajo. Novinarji projekta Pegasus - več kot 80 poročevalcev iz 17 medijskih organizacij in desetih držav, ki jih je koordiniral konzorcij Forbidden Stories s tehnično podporo Security Lab organizacije Amnesty International - so pregledali sezname telefonskih številk in dobili vpogled v ozadje tega nadzornega orodja, kar doslej v takšni meri še ni bilo mogoče.

Odločitev o ustanovitvi nagrade Daphne Caruana Galizia je decembra 2019 sprejelo predsedstvo Evropskega parlamenta. S tem je počastilo malteško protikorupcijsko raziskovalno novinarko in blogerko Daphne Caruana Galizia, ki je bila leta 2017 umorjena v napadu z avtomobilom bombo.

Nagrada, ki so jo letos podelili prvič, podpira poklicno novinarstvo in poudarja njegov pomen za zaščito svobode, enakosti in priložnosti. Z njo Evropski parlament izkazuje močno podporo preiskovalnemu novinarstvu in poudarja, kako pomembna je novinarska svoboda. Nagrado bodo podelili vsako leto, praviloma 16. oktobra oziroma na dan, ko je bila umorjena Daphne Caruana Galizia.

Neodvisno žirijo sestavljajo predstavniki tiskanih medijev in civilne družbe iz 27 držav članic EU ter predstavniki glavnih evropskih novinarskih združenj. Svoje prispevke ji je predložilo več kot 200 novinarjev iz vseh članic. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta