Putin je ultimativni apostol maščevanja: Zakaj Prigožin ne bi smel odpustiti preizkuševalca hrane?

M.R.
21.07.2023 10:12

Prvi mož Cie William Burns je komentiral nedavni upor ruskih plačancev proti ruskemu vojaškemu vrhu. Prepričan je, da se bo ruski voditelj Vladimir Putin maščeval vodji Wagnerja Jevgeniju Prigožinu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vladimir Putin in Jevgenij Prigožin
Profimedia

Ruski predsednik Vladimir Putin verjetno še razmišlja, kako ravnati s šefom ruske najemniške vojske Wagner Jevgenijem Prigožinom, ki je pretekli mesec skušal izvesti vojaški udar, meni direktor ameriške obveščevalne agencije Cie William Burns

"Upor wagnerjevcev je razkril pomembne slabosti v strukturah moči, ki jih je gradil Putin. Putin še vedno išče način za maševanje Prigožinu," je po poročanju britanske medijske hiše BBC povedal Burns.

Putin meni, da je treba maševanje servirati hladno

Prigožin se je preselil, a ni jasno, kje se trenutno nahaja, saj je bil pred kratkim v beloruski prestolnici Minsk, pa tudi v Rusiji. Šef Cie meni, da Putin skuša pridobiti na času, ob tem pa razmišlja, kako najbolje ravnati s Prigožinom. 

Plačanci iz Wagnerja so za rusko vodstvo še vedno pomembni, predvsem v Afriki, Libiji in Siriji in bo verjetno skušal skupino oddaljiti od njihovega voditelja, meni Burns, ki dodaja, da bo verjetno Putin z maščevanjem še počakal. 

"Putin je nekdo, ki misli, da je maščevanje jed, ki jo je najbolje servirati hladno. Po mojih izkušnjah je Putin ultimativni apostol maščevanja, zato bi me presenetilo, če bi se maščevanju izognil," je povedal. 

"Če bi bil jaz Prigožin, ne bi odpustil svojega preizkuševalca hrane"

V začetku tega meseca je ameriški predsednik Joe Biden namigoval, da obstaja tveganje, da bi lahko prvega moža Wagnerja zastrupili. "Če bi bil jaz na njegovem mestu, bi pazil, kaj jem. Svoj jedilnik bi imel na očeh," je zadevo komentiral Biden. 

Enako mnenje ima tudi Burns. "Če bi bil jaz Prigožin, ne bi odpustil svojega preizkuševalca hrane," je povedal Burns in dodal, da je Cia imela informacije o uporu wagnerjevcev. Glede na poročila je imel vnaprejšnje informacije o uporu tudi visoki general ruske vojske Sergej Surovkin. Burns trdi, da tudi Surovkin od tedaj nima več svobode gibanja. 

"Upor wagnerjevcev je bil eden izmed najbolj neposrednih napadov, ki jih je Putin izkusil v 23 letih na oblasti. Opravičevanje Kremlja glede vojne v Ukrajini temelji na lažeh," ocenjuje Burns in dodaja, da bo v primeru uspehov ukrajinske vojske na bojišču vse več Rusov pozornih na Prigožinove kritike o vojni. 

Burns je še povedal, da obstajajo indici, da bi lahko Rusija pod lažno zastavo napadla ladje v Črnem morju, krivdo pa nato zvalila na Ukrajino.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta