To je general, ki stoji za novo ukrajinsko protiofenzivo

M.R.
18.07.2023 15:58

Britanski novinarji so govorili z ukrajinskim generalom, ki vodi vojsko na vzhodu države, kjer trenutno potekajo srditi spopadi z rusko vojsko za povrnitev nadzora nad okupiranimi območji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Oleksander Sirski in ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski
Profimedia

Na spletu je Oleksander Sirski opisan kot najuspešnejši general 21. stoletja. Lani je vodil obrambo Kijeva na začetku ruske agresije na Ukrajino, bil je tudi vodja presenetljive in uspešne lanske protiofenzive na območju Harkova. Zdaj kot šef vojaških operacij vzhodne Ukrajine nadzira novo ofenzivo.

Z njim so se na tajni lokaciji v bližini poveljniškega vozila, ki ga uporablja za obiske svojih vojakov in spremljanje bitk, sestali novinarji britanske medijske hiše BBC. Na vozilu je nameščen mogočni mitraljez, znotraj vozila pa velik ekran prikazuje več neposrednih prenosov z bojišč, ki jih omogočajo številni droni. 

Gledajoč prenos bombardiranih polj v bližini Bahmuta ga je novinar vprašal, ali je cilj ponovno zavzetje tega mesta, ki so ga ruski vojaki zavzeli v maju. "Da, seveda skušam to storiti," je v smehu odgovoril Sirski. 

Tudi on pa priznava, da že več kot mesec dni, odkar se je začela dolgo pričakovana ofenziva, ukrajinska vojska napreduje na več frontah počasneje, kot so se nadejali. "Želeli bi si zelo hitrih rezultatov. V realnosti pa je to praktično nemogoče," je povedal. 

Sirski: "Ne gre tako hitro, kot bi si želeli"

Na vzhodu so namreč območja preplavljena z minami in obrambnimi preprekami. Rusi imajo veliko oporišč. "Zato naše napredovanje v resnici ne gre tako hitro, kot bi si želeli," nadaljuje Sirski, ki verjame, da ima Ukrajina še vedno eno prednost. "Verjamem, da sta enotnost našega vojaškega poveljstva in zaupanje naših vojakov ena od močnih točk naše vojske," pojasnjuje general, ki dodaja, da v ruskih vojaških hierarhijah, ki trpijo zaradi notranjih sporov, visoke častnike pa pogosto umikajo iz poveljniških položajev, ni tako. 

General Sirski predstavlja zgled za tiste, ki cenijo njegovo predanost, odločnost in pretkanost. Sprošča se tako, da vsak dan hodi na fitnes, ponoči pa spi vsega štiri ure in pol. 

Južno in severno od Bahmuta je Ukrajina po njegovih besedah ponovno zavzela 30 kvadratnih kilometrov ozemlja. Namestnica obrambnega ministra Hana Majlar je povedala, da bodo ruske sile v mestu kmalu zajeli. A granate še vedno padajo na enega izmed ukrajinskih položajev tri kilometre od mesta, ki so ga obiskali novinarji. 

Zračni posnetek uničenega ruskega tanka pri Bahmutu.
Reuters

Eden izmed vojakov 57. ukrajinske brigade je dejal, da je položaj napet. Pokazal je na velik krater, ki je tistega jutra nastal ob napadu ruskega topništva. Projektil je padel le nekaj metrov stran od njegovega rova, kmalu zatem pa so se morali tudi novinarji BBC-ja umakniti na varno. 

Poveljniki napore za ponovno osvajanje Bahmuta koordinirajo v globokem bunkerju daleč od bojišča. Pred dvema mesecema, ko je bil dopisnik britanske medijske hiše nazadnje na tem območju, je Ukrajina izgubljala ozemlje in je bila v nevarnosti, da bi jo obkrožili. Zdaj se je položaj obrnil. 

Bakulin: "Ubijali so zaradi ubijanja"

Polkovnik Oleksander Bakulin, ki poveljuje 57. brigadi, je povedal, da so sedaj Rusi v težavah. Pravi, da svojega nasprotnika ne podcenjuje, da pa ruske enote, s katerimi se sedaj soočajo, niso, kot so bili plačanci najemniške vojske Wagner Jevgenija Prigožina, ki so na koncu zavzeli mesto. Wagner je bil neugoden sovražnik, je dejal in dodal: "Ubijali so zaradi ubijanja." 

"Če bomo vložili nekaj truda, bi lahko Bahmut obkrožili," meni Bakulin. Pravi, da so izgube v njegovih vrstah zdaj manjše, kot so bile, ko so branili mesto. Po njegovih besedah je napredek vplival tudi na dvig izboljšanje morale njegovih vojakov.

Ukrajinski vojaki pri Bahmutu
Reuters

Prihajajo kasetne bombe

Na vzhodni fronti naj bi bilo zdaj prvič enako število ukrajinskih in ruskih vojakov (okoli 160 tisoč), še vedno pa imajo Rusi prednost v topništvu. Pa bi se lahko položaj obrnil s prihodom kasetnih bomb, ki vsebujejo na desetine malih bomb, ki se razpršijo na širšem območju? Več kot sto držav jih je prepovedalo.

Polkovnik Bakulin pravi, da jih potrebujejo zato, "da sovražnikovi pehoti povzročijo kar se da veliko škodo". "Več vojakov kot umre tukaj, bolj bodo njihovi sorodniki v Rusiji spraševali vlado, zakaj. Ne morem reči, da bodo kasetne bombe rešile vse naše probleme na bojišču," odgovarja Bakulin. 

Priznava pa tudi, da gre za kontroverzno orožje: "Če ga Rusi ne bi uporabili, nam vest morda ne bi dovolila, da tudi mi to počnemo." 

Tudi general Sirski je potrdil, da so ameriške kasetne bombe že prispele v Ukrajino. Novinarjem so pokazali tudi havbice M777, s katerimi bodo bombe izstreljevali. Postavljene so v okolici Bahmuta, Sirski pa pravi, da bi imelo ponovno zavzetje Bahmuta več kot le simbolično vrednost. Pravi, da je mesto tudi strateško pomembno, saj predstavlja vrata v druga ključna mesta na območju. Zaključil pa je z besedami: "Naši ljudje čakajo zmage. Potrebujejo male zmage."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta