Putin: Ruske varnostne sile pripravljene vstopiti v Belorusijo in končati proteste

STA, A.L.
27.08.2020 15:01

Rusija ima pripravljeno rezervno enoto organov pregona, ki lahko vstopi v Belorusijo in ustavi proteste v tej državi, če bi bilo to potrebno, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa izjavil ruski predsednik Vladimir Putin.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Kot je dejal, bodo to rezervo uporabili le, če bodo razmere v Belorusiji ušle izpod nadzora, "če skrajneži, ki se skrivajo za političnimi parolami, prestopijo določene meje in začnejo ropati, zažigati avtomobile, domove, banke, poskušajo zaseči upravne stavbe in tako naprej".
"Predvidevamo, da bomo vse obstoječe težave, ki obstajajo v Belorusiji, rešili mirno," je po poročanju dpa dejal Putin v intervjuju za državno televizijo, izhaja iz magnetograma, ki ga je Kremelj objavil na spletni strani. "Upam, da te rezerve ne bo treba uporabiti," je dodal.
Kot je dejal, so rezervo oblikovali na prošnjo beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka kot del tesnega zavezništva med Rusijo in sosednjo Belorusijo.
Beloruske oblasti in opozicijo je pozval, naj poiščeta rešitev za politične nemire, ki državo pretresajo vse od predsedniških volitev, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Strani v tem procesu imata dovolj zdrave pameti, da najdeta pot, ne da bi se zatekle v skrajnosti, je dodal.
Po spornih predsedniških volitvah v Belorusiji 9. avgusta, na katerih naj bi Lukašenko po trditvah opozicije zmagal s prevaro, so v državi izbruhnili najbolj množični protesti v njeni zgodovini. Lukašenkov režim jih je skušal zatreti s silo. Več tisoč ljudi je bilo zaprtih, številni grobo pretepeni, nekateri tudi ubiti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta