Putin zatrdil, da Rusija za zdaj ne namerava zavzeti Harkova

STA, A.L.
17.05.2024 14:02

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes dejal, da Rusija za zdaj nima namena zavzeti ukrajinskega mesta Harkov, ki je že več tednov tarča okrepljenih ruskih napadov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na novinarsko vprašanje, ali namerava Rusija zavzeti Harkov, ki ima več kot milijon prebivalcev, je Putin dejal, da "zaenkrat takšnih načrtov ni", poroča francoska tiskovna agencija AFP.
EPA

Kot je pojasnil za ruske medije ob koncu obiska na Kitajskem, želi Rusija v harkovski regiji vzpostaviti varnostno območje pred ukrajinskimi napadi na ruske obmejne regije.

Rusija je prejšnji teden začela kopenski napad na severovzhodu Ukrajine, da bi ustavila ukrajinsko obstreljevanje obmejnih ruskih regij, je dejal Putin predstavnikom ruskih državnih medijev v Harbinu ob koncu dvodnevnega obiska na Kitajskem.

"Kar se dogaja na fronti v Harkovu, to je njihova krivda, saj so obstreljevali in še naprej obstreljujejo stanovanjske soseske na obmejnih območjih, vključno z Belgorodom," je pojasnil. "In javno sem povedal, da bomo, če se bo to nadaljevalo, prisiljeni ustvariti varnostno območje," je dodal.

Na novinarsko vprašanje, ali namerava Rusija zavzeti Harkov, ki ima več kot milijon prebivalcev, pa je Putin dejal, da "zaenkrat takšnih načrtov ni", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Sovražnik je dejansko začel uničevati mesto"

Ruske sile so prejšnji teden izvedle ofenzivo na severovzhodu Ukrajine in napredovale proti več vasem, vključno z Vovčanskom, ki leži pet kilometrov od meje z Rusijo.

Guverner regije Oleg Sinegubov je danes dejal, da so ruske sile začele uničevati Vovčansk in napredujejo blizu mesta Lukjanci.

"Sovražnik je dejansko začel uničevati mesto. Biti tam ni samo nevarno, ampak nemogoče," je zatrdil. Ruske sile skušajo obkoliti mesto, ki je imelo pred vojno okoli 18.000 prebivalcev, je povedal Sinegubov in dodal, da se ukrajinske sile upirajo.

V Vovčansku je po njegovih besedah ostalo le še okoli 200 civilistov, vsi ostali so zbežali zaradi spopadov, poroča AFP.

Predstavnik ukrajinske policije je ruske enote v četrtek obtožil, da so v Vovčansku zajele na desetine civilistov in jih uporabile kot živi ščit za obrambo svojega poveljstva. AFP te informacije za zdaj ni mogla preveriti.

Poveljnik ukrajinskih oboroženih sil Oleksandr Sirski pa je na Telegramu, potem ko je nekaj dni preživel v harkovski regiji, danes sporočil, da so ruske sile razširile območje bojnih operacij za 70 kilometrov in skušajo Ukrajino prisiliti k uporabi rezervistov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta