Rusi množično podprli spremembe ustave, ki bodo Putinu omogočile še dolgo vladanje

STA, M.R.
01.07.2020 22:24

Ustavne spremembe v Rusiji je glede na delne rezultate po več kot polovici preštetih glasovnic podprlo več kot 76 odstotkov volivcev. S tem se predsedniku Vladimirju Putinu nasmiha zmaga in nadaljnjih 16 let na oblasti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ruski predsednik Vladimir Putin se obeta še nadaljnjih 16 let vladanja.
EPA

Ruska volilna komisija še vedno prešteva glasovnice. Glede na delne rezultate po 55 odstotkih preštetih glasovnic pa je ustavne spremembe podprlo 76,6 odstotka volivcev. Referenduma se je glede na začasne podatke udeležilo okoli 65 odstotkov volilnih upravičencev.
V Rusiji je danes potekal sklepni dan referenduma o ustavnih spremembah, ki bodo predsedniku Vladimirju Putinu omogočile, da ostane na oblasti še 16 let. Na referendumu, ki je potekal od minulega četrtka, je do danes glasovala več kot polovica volivcev.
Referendum bi moral potekati že 22. aprila, a ga je Kremelj zaradi pandemije novega koronavirusa precej nejevoljno preložil. Predčasno glasovanje na referendumu se je začelo dan po veliki vojaški paradi v Moskvi ob 75. obletnici konca druge svetovne vojne, glavni dan pa je bil danes, ko je bil tudi dela prost dan.
Danes je ob strogih varnostnih ukrepih v Moskvi glasoval tudi Putin, ki je osebno oddal svoj glas na volišču na Ruski akademiji znanosti. Že v torek je državljane pozval, naj podprejo ustavne spremembe, da bi zagotovili stabilnost, varnost in blaginjo države.
Opozicija o izidih: Gre za laž
Opozicijski voditelj Aleksej Navalni je medtem izide glasovanja zvečer označil za "ogromno laž", ki ne odraža realnosti. "Rezultati, ki so jih objavili, so laž, ki nima nič skupnega z mnenjem ruskih državljanov," je dejal Navalni.

Udeleženca današnjega protesta proti spremembam ustave v Moskvi.
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta