Ruski pilot z vojaškim helikopterjem pred pol leta prebegnil v Ukrajino, zdaj so ga mrtvega našli v Španiji

Va
19.02.2024 20:04

Ukrajinska stran je potrdila, da je Maksim Kuzminov mrtev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maksim Kuzminov na tiskovni konferenci septembra lani v KIjevu.
Profimedia

Kakor povzema portal Index.hr, so v ukrajinski vojaški obveščevalni službi (GUR) smrt Maksima Kuzminova potrdili za časnik Kyiv Post.

Kuzminov je lani avgusta z ruskim helikopterjem Mi-8 prostovoljno pristal v ukrajinski letalski bazi v regiji Harkiv. Akcija je obveljala za prvo, v kateri so Ukrajinci uspeli pridobiti novi ruski letalnik v bojnem stanju. Druga dva člana posadke, ki nista delila njegovih proukrajinskih stališč, sta v akciji umrla. Kuzminov je pozneje pojasnil, da ni želel več biti akter ruskih zločinov. Ukrajina bo zmagala - prej ali slej, je ocenil lani. 

V dokumentarcu, ki ga je objavila ukrajinska vojaška obveščevalna služba, je povedal: "Resnica je, da v Ukrajini ni fašistov in nacistov. Zelo mi je žal za vse, kar se dogaja. Uboji, solze, kri. Ubijajo ljudi. Tega ne razumem. Kar se je zgodilo, je genocid nad ukrajinskim narodom."

Ruski mediji so poročali, da je Kuzminov umrl od strelnih ran. Zadet naj bi bil najmanj petkrat. Našli so ga v neki podzemni garaži v španski pokrajini Alicante.

Kako se je znašel v Španiji? "Odločil se je preseliti. Kolikor vemo, se je spet povezal s svojo bivšo, pozneje so ga našli mrtvega," je obveščevalni vir povedal za Ukrajinsko Pravdo. 

Ko je prestopil na ukrajinsko stran, so mu sicer ponudili varnostna jamstva, nove osebne dokumente in finančno nadomestilo v višini pol milijona ameriških dolarjev, še navaja Index.hr. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta