Salomonovo otočje stresel močan potres

STA, A.L.
22.11.2022 08:34

Salomonovo otočje je danes stresel močan potres z magnitudo 7,0. O mrtvih ali poškodovanih za zdaj ne poročajo, je pa tresenje tal po poročanju lokalnih medijev poškodovalo več zgradb.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Oblasti so sprva izdale opozorilo pred cunamijem, a so ga po nekaj urah preklicale, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po navedbah ameriškega geološkega inštituta USGS je bilo žarišče potresa blizu kraja Malango, okoli 40 oddaljenega od prestolnice Honiara, na globini 15 kilometrov pod površjem. Tla so se stresla ob 13.03 po krajevnem času (ob 3.03 po srednjeevropskem).

Številni ljudje so se v paniki skušali zateči z obalnih območij v višje predele.

O mrtvih ali poškodovanih za zdaj ne poročajo, je pa tresenje tal po poročanju lokalnih medijev poškodovalo več zgradb. V Honiari so po potresu začasno prekinili oskrbo z elektriko, da bi preverili morebitno škodo na električnih vodih.

Potresi so na Salomonovem otočju, kjer živi 725.000 ljudi, pogosti, saj država leži na t. i. ognjenem obroču, kjer se stikajo velike tektonske plošče. Pogosti so tudi izbruhi vulkanov. Na ognjenem obroču leži tudi Indonezija, ki jo je močan potres prizadel v ponedeljek in zahteval številne smrtne žrtve.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta