Sezonski delavci iz Srbije se še posebej bojijo Splita, Šibenika in Makarske

M.R.
12.06.2019 11:47

Po napadu, ki se je minuli konec tedna zgodil v Supetarju na Braču, in po več napadih na Srbe na Hrvaškem v zadnjem času je spletni portal Index objavil pogovor s Srbom, ki ima agencijo, prek katere išče sodržavljane za delo v hrvaških letoviščih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Natalija Jurše

Petar Dragičević iz Novega Sada ima že deset let agencijo za zaposlovanje Agava, ki posreduje pri zaposlitvah. In povedal je, da se veliko njegovih delavcev boji delati v hotelih in restavracijah v Dalmaciji, še posebej na območju Splita, Šibenika in Makarske. 
"Sam jih pomirim in jim pojasnim, da naša agencija večinoma dela samo v Istri oziroma da posredujemo pri zaposlitvah v istrskih hotelih in restavracijah, kjer je precej manj incidentov. Istra ni nacionalistično usmerjena in ljudje večinoma vztrajajo pri sezonskem delu v Istri. Poleg tega je Istra, še posebej Rovinj in Vrsar, med Srbi postala priljubljena destinacija za počitnikovanje," je dejal Dragičević. 
Dodal je, da je med Srbi letos še precej večje zanimanje za delo na Hrvaškem. Natakarji lahko mesečno zaslužijo 700 evrov, poleg tega jim plačajo še hrano in nastanitev. Plača za profesionalne natakarje se začne pri tisoč evrih mesečno, dobri kuharji pa lahko zaslužijo okoli 1500 evrov. In pogoji so boljši kot v Srbiji. 
Na vprašanje, ali so bili tudi njegovi delavci priča incidentom, odgovarja, da se ti dogajajo ves čas, po večini pa se to nanaša na verbalne provokacije, kakršnim je bil priča tudi sam. "Pridejo z vprašanji, odkod vi Srbi tu, ali vas nismo pregnali in s podobnimi vprašanji, znajo tudi preklinjati in govoriti da so četniki, a še nihče ni bil fizično napaden, ne morem pa vedeti, ali bodo te verbalne provokacije prerasle v fizično nasilje." 
In prepričan je, da je za vse skupaj odgovorna politika, ki bi morala poskrbeti, da se vse skupaj umiri in da ne bo takšnih napetosti. "To morajo rešiti politiki, vse je odvisno od njih in medijske propagande," je poudaril. 
Spomnimo, da so minuli konec tedna na Braču pripadniki splitske navijaške skupine Torcida napadli hrvaške državljane, sicer pa sezonske delavce iz Vukovarja, ki so po narodnosti Srbi. Poleg tega jo je skupil tudi domačin, sicer član gasilskega društva. Ta je od podružnice Torcide na Braču zahteval opravičilo in jasno obsodbo napada, ki pa je ni bilo. So pa pripadniki navijaške skupine protestirali, da sami niso odgovorni za incident in da ni mogoče tu pripisovati kolektivne krivde, temveč da so to storili posamezniki.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta