Slovaki za tri tedne v policijsko uro. Zakaj so razmere na Slovaškem tako slabe?

STA, VČ
03.03.2021 14:31
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Slovaška zaradi covida-19 - ta čas naj bi imela celo najvišjo smrtnost zaradi virusa na svetu - s sredo zvečer uvaja policijsko uro. Veljala bo vsaj do 19. marca, vsakič od 20. do 5. ure, je sporočilo ministrstvo za zdravje v Bratislavi. 

Epidemiološke razmere na Slovaškem se slabšajo, število okužb narašča, v bolnišnicah je vse večje pomanjkanje zdravstvenega osebja, je opozoril zdravstveni minister Marek Krajči. Oblasti prebivalce pozivajo, naj tudi čez dan ostanejo doma, domove pa naj zapustijo le izjemoma, za obisk pri zdravniku, odhod na delo ter sprehode v naravi in sprehajanje hišnih ljubljenčkov. 

Na Slovaškem, ki ima 5,4 milijona prebivalcev, so v zadnjih 14 dneh v povprečju zabeležili 24 smrtnih primerov na 100.000 prebivalcev. Visoka stopnja "je posledica številnih dejavnikov, Slovaška je storila več napak," je opozoril predsednik Združenja sindikatov zdravnikov Peter Visolajsky. Je pa tudi posledica splošnega slabega zdravstvenega varstva na Slovaškem, je opozoril.

"Zapiranje države je bilo uvedeno prepozno in se ne nadzira dovolj," je dejal in dodal, da bi bilo zmanjševanje števila okužb uspešnejše, če bi izvajali že obstoječe ukrepe in ne uvajali dodatnih omejitev.

Slovaška je v ponedeljek kot druga članica EU prejela prvo pošiljko 200.000 odmerkov ruskega cepiva Sputnik V. Naročila je dva milijona odmerkov. Čeprav to cepivo še nima zelene luči za uporabo v EU, je slovaški zdravstveni minister Krajči odobril začasno uporabo na Slovaškem. Vendar pa se bo cepljenje s tem cepivom po njegovih napovedih začelo ne prej kot čez dva tedna.

Na Slovaškem so doslej potrdili več kot 311.000 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 7388 covidnih bolnikov. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta